Nauka dokazala: Ova žena ima najljepšu čeljust na svijetu

Piše: L. K. P.

Gigi Hadid ima savršenu čeljust, tvrde naučnici. Riječ je o studiji dvojice profesora, Mauricea Mommaertsa i Robberta Cleymaeta sa Univerziteta u Bruxellesu, nedavno objavljenoj u časopisu Journal of Cranio-Maxillo-Facial Surgery, prenosi Daily Mail.

Još od starih Grka, privlačnost se mjerila matematičkim izračunom – zlatnim rezom kojim su Grci mjerili skladne crte lica, a znaučnici su dodali još jedan kriterij – kut čeljusti. Istraživači su proveli anketu u kojoj su ljudi ocjenjivali različite aspekte čeljusti 53 ženske slavne osobe.

Izračunali su, ukratko, da američki supermodel Gigi Hadid ima gotovo savršenu čeljust. Među ženama o čijim se čeljustima raspravljalo, nalaze se kanadski supermodel Jessica Stam, manekenka Stella Maxwell, pjevačica Miley Cyrus te legenda modnih pista Kate Moss.

No, Gigi Hadid uvjerljivo vodi. Njena čeljust ima ugao od 141.9 stepeni, što je jako blizu “savršenom” uglu od 142 stepena u odnosu na zamišljenu liniju koja “spaja” oči. Osim naučnika, lice Gigi Hadid ocijenila su 32 hirurga te 16 ispitanika, običnih ljudi.

Svi su se složili da njena čeljust izgleda taman kako treba. Nije previše naglašena ni previše ravna. Toliko važan ugao najbolje se vidi iz profila, na mjestu gdje se čeljust spaja s glavom i spušta prema bradi.

Kod žena je bitno da je prijelaz prema bradi delikatan: što je taj nagib nježniji i skladniji, lice je ženstvenije. Primjerice, kod muškaraca vrijedi suprotan kriterij: poželjno je da je spomenuti nagib izražen, poput muževne čeljusti Brada Pitta.

– Pandemija je intenzivirala dogovaranje sastanaka online, čineći ljude svjesnijima izgleda svog lica. Stoga je zanimljivo, ne samo znanstvenicima, znati koji se kutovi i konture lica smatraju lijepima, rekli su istraživači.

Ispitanici studije visoko su ocijenili i čeljust Amber Heard (čak 95 posto učesnika ispitivanja ocijenilo je da nije previše izražena ni previše ravna), dok je 80 posto ocjenjivača zaključilo da lijepu čeljust imaju i Brigitte Bardot te ruska manekenka Irina Shayk.

Studija je podijelila javnost zbog bojazni da bi mogli lansirati trend ugradnje implantata i kojekakvih zahvata na ženskim čeljustima, ne bi li izgledale privlačnije.

– Važnost ugodnog izgleda lica u odnosu na nečiju dobrobit i kvalitetu života tradicionalno je podcijenjena u medicini, zaključili su naučnici.

Pročitajte još