Napravite hljeb od četiri vrste brašna po receptu Bože Vreće

Piše: L. K. P.

Božo Vrećo, osim glasovnim sposobnostima, može se pohvaliti još jednom vještinom. Između ostalog, više puta je pokazao kako se snalazi u kuhinji, gdje sprema jela koja su pravi praznik za sva čula.

Na Instagramu je podijelio recept za hljeb sa četiri vrste brašna:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco)

– Napravio sam hljeb sa četiri vrste brašna: heljda, žuto i bijelo kukuruzno brašno, te raž. Premekan je i preukusan kao kolač. Brašno je mljeveno u vodenicama u Brezi, i divno je što još uvijek postoje vodenice i takva domaćinstva. Rado kupujem od takvih domaćica na pijaci, istakao je.

A ako je suditi po fotografiji, ovaj hljeb je pravo remek-djelo iz rerne. Recept je toliko oduševio pratioce, da je teško izbrojati komplimente koji su se nizali u komentarima.

Ukoliko razmišljate o nekoj novoj deliciji kojom biste mogli da iznenadite porodicu i prijatelje, evo prijedloga.

– Ne mogu vam opisati predivan miris i ukus ovog hljeba, pa vam ostavljam recept – poručio je Vrećo.

 

Sastojci:

3 jajeta (sobna temperatura)

ovseno mlijeko (velika čaša, za smuti)

bademovo mlijeko (mala čaša za vodu)

po dvije šake svakog brašna

mala čaša kisele vode

kašičica sode bikarbone

mala čaša maslinovog ulja

mala čaša jogurta

tri kašike putera

soli prstohvat ili dva

 

Božo u hljeb stavi i štapić vanile, jer ništa ne pokvari, a daje blagi ukus slatkoće koji ide uz hljeb ovog tipa. Išao bi i cimet, posebno kad se približe hladniji dani.

 

Priprema

Pomiješajte sve vlažne sastojke. Dodajte sve suhe satojke, sami odredite gustinu, treba da bude malo gušće nego za palačinke. Sipajte tijesto u kuglof ili kapul po želji i pecite dok hljeb ne dobije finu boju i koricu, 35-40 minuta.

Pročitajte još