Amal Clooney otkrila tajnu ljepote: Evo kojom namirnicom započinje dan

Piše: I. H.

Zdrava ishrana posljednih godina je trend u gastro svijetu, no neke namirnice poput morske trave još uvijek se ne nalaze visoko na popisu najpoželjnijih, iako čine čudo za zdravlje organizma i ljepotu! Advokatica za ljudska prava, Amal Clooney, otkrila je da dan započinje upravo s morskom travom, a za Vogue je podijelila i svoj recept.

 

Pored toga što su morske alge ključne za zdravlje okeana i okoliša, bogate su jodom, željezom, kalcijem, kolagenom,aminokiselinama i vlaknima. Sadrže proteine i minerale, no treba imati na umu da nisu sve alge jestive, te da neke mogu biti otrovne za tijelo.

Iako se mogu konzumirati uz bilo koji obrok, dobro je s njima početi dan, poput Amal – ako je stalni doručak i inače smoothie, ubacite ih u svoju smjesu, a odlično će se uklopiti u neki od međuobroka.

 

Amal često sprema i juhu s morskim algama po sljedećem receptu: alge se rehidriraju tako da se stave u posudu s vodom, a juha se priprema s celerom, jabukom, krastavcima i paprikom obrađenima u sokovniku, a zatim dodajte ostale sastojke. Alge i celer narežite na komade i dodajte u juhu te začinite s malo bibera i soli, te sa sokom limete.

Amal Clooney priznala je da je za njen zdrav i blistavi ten, te dobar izgled, zahvalna isključivo morskoj travi koja pozitivno djeluje na kožu, jer je bogata kolagenom, te poboljšava elastičnost kože i djeluje na zaglađeni izgled, pospješuje rast kose, bogata je omega-3 i mineralima kao i vlaknima koja su ključna za zdravlje crijeva.

Pročitajte još