Katy Perry se oprostila od muzike: Karijeru prodala za vrtoglav iznos

Piše: I. H.

 

Katy Perry više nije vlasnica svojih muzičkih hitova. Jedna od najpoznatijih američkih pjevačica prodala je prava na svoj cijeli muzički katalog u iznosu od 225 miliona dolara 20 godina nakon početka svoje muzičke karijere.

 

Pjevačica je svoj prvi diskografski ugovor potpisala 2004. godine, a na muzičkoj sceni prvi put se istinski probila 2008. godine. Sa svojom hit pjesmom „I Kissed A Girl“ i provokativnim tekstom zasjela na vrhove muzičkih top ljestvica širom svijeta, a razvojem karijere postigla je razne uspjehe. Posljednjim poslovnim korakom zaradila je nevjerojatnu sumu novca, ali i ostala bez prava na svoje pjesme.

Za iznos od 225 miliona dolara pjevačica je prodala prava na sve svoje pjesme Litmus Musicu! Sklopljeni ugovor između pjevačice i kompanije fokusirane na sticanje i upravljanje muzičkim pravima znači da pjevačica više ne posjeduje prava na svojih pet muzičkih albuma.

Samo nekoliko mjeseci ranije, Justin Bieber napravio je istu stvar, prodajući cijeli svoj muzički katalog njegove 15-godišnje karijere firmi Hipgnosis Songs Capital. Tim korakom je kanadski pjevač zaradio 200 miliona dolara.

 

Iako možda ne bismo rekli da je pjevačica baš toliko značajna za američku muzičku scenu, činjenica je da je Perry prva žena i tek drugi umjetnik ikada, nakon Michaela Jacksona, koji je poslao pet pjesama s istog albuma na vrh Hot 100, a te pjesme su: „California Gurls“, „Firework“, „ET“, „Last Friday Night (TGIF)“ i „Teenage Dream“.

 

U međuvremenu, dok pjevačica slavi zbog potpisanog ugovora i zarađene svote novca, njezin bivši suprug Russell Brand trenutno je jedan od omraženijih medijskih ličnosti zbog nedavnih optužbi za silovanje i seksualni napad. Par se rastao 2012. godine nakon što ju je Brand ostavio preko SMS poruke, a utjehu je pronašla u atraktivnom glumcu Orlandu Bloomu s kojim je zaručena od 2019. te imaju kćer Daisy Dove.

Pročitajte još