Kraljevska porodica prekida tradiciju dugu 170 godina: Ovome je došao kraj

Piše: I. H.

Skoro dva stoljeća članovi kraljevske porodice plaćali su prava na lov na imanju u blizini Balmorala, a tome je sada došao kraj. Obzirom da je njihov komšija odlučio raskinuti sporazum, oni više neće moći slobodno loviti na imanju nedaleko od njihovog dvorca u Balmoralu.

 

Britanska kraljevska porodica 170 godina polagala je prava na Abergeldie koji se nalazi između Balmorala i imanja kralja Charlesa III u Birkhallu.

 

Ovaj dogovor postignut je još 1852. godine, kada je tadašnji princ Albert kupio Balmoral za svoju suprugu, kraljicu Viktoriju. Prostrano imanje od tada je ljetno utočište za kraljevsku porodicu.

 

Prema pisanju Daily Telegrapha, vlasnik Abergeldieja, Alastair Storey, sada namjerava napraviti mnogobrojne promjene na svom imanju koje se proteže na više od 11 hiljada hektara, u što spada i izgradnja privatnog smještaja i lovačkih domova.

Dokumenti o tome predani vijeću Aberdeenshirea otkrivaju da je historijski ugovor o lovu odbačen, uz tvrdnju: „Posljednjih 175 godina kraljevska porodica plaćala je sportska prava u Abergeldieju, ali to je sada prestalo i vodit će se na novog vlasnika. Kako bi se olakšala transformacija i učinkovito upravljalo imanjem, bit će potrebni novi objekti.“

 

Vlasnik imanja je 70-godišnji tajkun koji je stekao bogatstvo zahvaljujući cateringu, a Abergeldie je kupio 2021. za 23 miliona funti. Prije njega bio je u vlasništvu obitelji Gordon, i to od 1482. godine, kada je James III darovao dvorac i okolno imanje porodici. Stavljeno je u prodaju nakon smrti Johna Gordona, 21. baruna od Abergeldieja i prijatelja kraljice Elizabete II, 2020. godine.

Pročitajte još