Melkior Bašić, šarmantni član žirija “Masterchefa”: I supruga me zove „Gospodin Fatalni“

Piše: L. K. P.

Šesta sezona “Masterchefa”, popularnog kulinarskog šoua, počela je nedavno s emitiranjem na Novoj BH. Borba za titulu najboljeg amaterskog kuhara, vođena pod budnim okom članova žirija profesionalnih kuhara, Melkiora Bašića, Stjepana Vukadina i Damira Tomljanovića krenula je nakon pauze veoma žestoko s novim kandidatima, među kojima ima i Bosanaca i Hercegovaca, što je dokaz da je ova emisija veoma gledana i u našoj zemlji.

 Stres test

Od samog emitiranja, medijske stupce nastavio je puniti šarmantni chef Melkior Bašić, koji je osvojio srca, posebno ženskog dijela publike.

U veoma otvorenom razgovoru, Melkior je otkrio s kakvim izazovima će se kandidati susresti u ovoj sezoni, da li i koliko se promijenio nakon sve veće popularnosti, kako njegova supruga reagira što je prozvan „Gospodin Fatalni“ i šta misli o bosanskoj kuhinji.

– Od žirija možete očekivati sve isto kao i do sada. Nismo se ništa promijenili, osim što smo malo ostarili, malo smo izgubili kose i dobili koju boru više. Pravila su i dalje ista, najbolji pobjeđuje. A od kandidata, još ne znamo, to ćemo da vidimo. Veoma su zanimljivi, drugačiji, svaki je poseban na svoj način. Ima onih koji su posebno dobri s okusima, neki su dobri s tehnikama, neki imaju dobre vizije, dobre ideje, ima ozbiljnih, a ima i šaljivih. Ove godine imamo baš širok spektar kandidata – istakao je Bašić na početku razgovora.

Kako se pripremala super trojka – Melkior, Stjepan i Damir?

– Pripremao se svako u svojoj kuhinji. Do početka emitiranja „Masterchefa“ morali smo biti spremni, odraditi sve posao i onda ući u studio i snimati. A, moram priznati da smo se u slobodno vrijeme družili.

Možete li otkriti neki izazov s kojim će se kandidati suočiti?

– Definitivno sa stres testom, kao i do sada, kojih će biti nekoliko. Naravno svaki će biti drugačiji, a ako vam otkrijem još nešto, onda nije fora. Mogu samo reći da će izazovi biti zanimljivi.

Postali ste veoma popularni u cijelom regionu u ove dvije godine od kada se emitira „Masterchef“. Da li se Melkior promijenio privatno ili ste ostali onaj stari.

– Ostao sam onaj stari, radim svoj posao, bavim se hobijem kada stignem. Posvećujem se svojoj porodici, svojoj ženi. Ništa se nije promijenilo, isti, isti, samo s još manje kose.

Koliko Vam teško pada rastanak s kandidatima? Da li se to iz sezone u sezonu mijenja i postaje lakše?

– Ne postaje lakše, postaje sve teže i teže. Pravila su takva da neko mora otići. Teško pada što jest, jest. Ima raznih ispadanja, neki odlaze tužni, a ima i onih koji odlaze s osmijehom. Sve zavisi od osobe do osobe.

Svojim ste šarmom i smiješkom osvojili srca gledateljica, kako Vaša supruga reagira na to što ste prozvani „Gospodin Fatalni“?

– A šta kaže, moj fatalni i to je to. Mada me zna zezati kada je ne čujem, kaže oprostite „Gospodine Fatalni“. Uzimamo to kroz šalu.

Obožavam klepe

Što se tiče bosanske kuhinje ima li neko jelo koje posebno preferirate i rado pravite?

– Obožavam klepe, tu tjesteninu punjenu mesom i prelivenu vrhnjem. Mogu toga baš pojesti, ali moram imati kiselu uz to, jer je dosta masno, pa onda zna biti teško. Volim sve kategorije dolme, ali naravno ništa bez ćevapa, burek neću ni spominjati. Volim bosansku kuhinju. Bosanci i Hercegovci trebaju biti ponosni na svoju kuhinju.

Ne možemo da odolimo a da ne upitamo, ko je glavni u kuhinji u Vašem domu?

– To je najjednostavnije pitanje svih vremena, a odgovor je moja supruga Andrea, moja Masterchefica.

Bez čega u kuhinji Melkior ne može?

– Pa ono bez čega ne mogu zavisi od dana. Jedan dan ne mogu bez mesa, jedan dan ne mogu bez slatkog, jedan dan bez povrća, jedan bez riže, jedan bez tjestenine i tako u nedogled. Hrana je tu da možete uživati u njoj, bez veze se odreći nečega, mislim ne kažem da se odričem nego onako, volim sve, a da ne lažem, bez puno stvari ne mogu jer sam kuhar.

Možda promijenim profesiju

Poznato je da Vam je otac kuhar i da se preko njega rodila kod Vas ljubav prema kuhanju. Da niste to što jeste, šta biste voljeli biti?

– Uvijek sam volio crtati, tako da bih možda bio neki umjetnik ili arhitekta. Volim i sastavljati, rastavljati, popravljati, pa bih možda bio i automehaničar. U zadnje vrijeme sam otkrio da volim i stolariju, pa bih možda bio i stolar, nikad se ne zna. Ali nikad nije kasno, možda odlučim po stare dane promijeniti profesiju i postati nešto drugo.

 

Pročitajte još