Napitak zbog kojeg Ana Ivanović ne stari: Topi kilograme, a kada na to dodate ovu ishranu sve je jasno

Piše: L. K. P.

Bivša teniserka Ana Ivanović poznata je kao neko ko veoma vodi računa o svojoj njezi, kao i formi, iako su dani kada se takmičila i osvajala medalje daleko iza nje.

Da se naporan rad isplati da se vidjeti i po tome što je slavna ljepotica veoma brzo vratila staru liniju nakon trećeg porođaja. Na sve to, Ana izgleda kao da je pronašla eliksir mladosti, odnosno kao da ne stari, a iako je mnogo toga i do genetike, ali i pravilne njege, teniserka se oslanja i na moćni napitak koji je, po njenom sopstvenom priznanju, nešto bez čega ne može da zamisli dan.

Riječ je o mača čaju koji je poznat po svojim svojstvima, i jedan je od omiljenih pića i brojnim slavnim osobama poput Kortni i Kim Kardashian i mnogih drugih.

Ovaj napitak ubrzava metabolizam, te je dobar “saborac” ukoliko želite da smršate, Takođe sadrži mnoga bioaktivna jedinjenja, kao što su: rutin, kvercetin, kofein, hlorofil, ali i vitamine poput A, C i K, gvožđa, kao i vlakna.

– Mača sadrži velike količine antioksidanasa, poput flavonoida i polifenola, koji podržavaju imunološki i kardiovaskularni sistem, ali i kognitivne funkcije, kaže Miho Hatanaka, dijetetičar iz Portlanda, porijeklom iz Japana.

Jedan od najvažnijih sastojaka mača čaja je katehin, koji poboljšava mentalnu aktivnost i koncentraciju, ali i sprječava prerano starenje ćelija, to je ključ za mladolikost.

Stručnjaci preporučuju jednu šolju ovog čaja dnevno, kako biste maksimalno iskoristili sve njegove benefite. A spremate ga od jedne kašičice praha. Ukoliko ne možete da nabavite mača čaj najbolja zamjena je klasični zeleni čaj.

Ana Ivanović obožava ovaj napitak, ali je za njenu liniju zaslužna i balansirana ishrana, ali i fizička aktivnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Ivanović (@anaivanovic)

Dan započinje hranljivim doručkom

– Moj omiljeni doručak je avokado i tost sa poširanim jajima, a kao prilog – dimljeni losos ili spanać, rekla je Ivanović jednom prilikom. Ana je istakla i da avokado sadrži i veliki dio vitamina sa svojim zdravim mononezasićenim mastima, kao i zdravu dozu vitamina B6, ali i magnezijum, koji podržava snagu kostiju.

Sa druge strane, špinat je pun vitamina K, koji pomaže u zgrušavanju krvi i održava kosti jakim. Međutim, kako ovakav doručak spada u one koje ne mogu svi da priušte, Ana je istakla u više navrata i druge zdrave opcije.

– Ako sam u žurbi, pravim proteinski smuti sa bananom, bademovim ili kokosovim mlijekom (u zavisnosti od toga šta imam), proteinskim prahom i matcha prahom ili cimetom, malo lanenog sjemena i maslacem od badema, kaže teniserka.

Ana takođe voli i ovsene pahuljice sa sjeckanim bademimima, bananon, grožđem, grčkim jogurtom i medom.

Lagan ručak

Ana nikada nije krila da uživa u pripremi obroka za sebe, a jedan od omiljenijih obroka je piletina na žaru. To kombinuje sa zelenom salatom ili nekim drugim povrćem poput brokolija.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Ivanović (@anaivanovic)

Takođe, Ana obožava i suši, ali i vege obroke. ”

Grickalice i užina su definitivno deo njene ishrane

Ivanović voli orahe i proteinske pločice, mješajući ih u zavisnosti od toga šta može da nađe na aerodromima ili na novim lokacijama. Voće poput borovnica je uvijek na njenom meniju, a obožava i svježe cijeđeno.

„Uživam u cjeđenim sokovima i smutijima. Uvijek proguglam “gdje je najbliže mjesto za sokove ili smuti”.

Omiljena kombinacija su joj grejp, limun i đumbir, a ovakav napitak dokazano utiče i na brže sagorijevanje masti.

Večera se sastoji od ribe ili mesa koje se lako spremaju

– Zaista volim ribu, pa ću pomiješati to sa mesom, ali moram da imam proteine. Ne mogu preživeti bez toga, kaže ona.

Losos i tunjevina se lako peku na roštilju ili će jednostavno obariti piletinu. Iako voli biftek, kuhanje ovog specijaliteta prepušta profesionalcima.

Ana nikada nije krila da uživa u slatkišima, te da ne može da im odoli, ali se trudi da ne pretjeruje. Njen izbor su veoma često kolači sa organiskim sastojcima, ili veganske poslastice, bez glutena i šećera. Tako je njen favorit kolač od čokoladnog sira, ili pak carrot cake, ili pak hljeb od banane.

Pored zdrave ishrane Ana Ivanović je neko ko redovno trenira, a praktikuje kako jogu i pilates, tako i vožnju bicikla i plivanje.

Obožava i da šeta, mada je i te kako možemo vidjeti u teretani kada praktikuje vježbe snage.

Kada se sve sabere jasno je zašto Ana izgleda toliko zanosno.

Pročitajte još