Mlada Amina Avdanović od 14. godine ručno proizvodi torbe i nakit: Evo šta je njena najveća želja

Piše: Azra

Mladih i perspektivnih osoba u Bosni i Hercegovini ne manjka. Dokaz za to je 17-godišnja Amina Avdanović iz Vogošće, koja ručno izrađuje nakit, torbe te modne dodatke od raznih materijala. Ova mlada umjetnica se izradom nakita i torbi bavi od osmog razreda osnovne škole i, kako je rekla, uživa u tome.

Stare stvari

Avdanović je kazala da je sve počelo u osnovnoj školi kada su profesorice primijetile njene radove i odlučile da naruče sebi torbu koje je ona izrađivala sama ručno.

Svoj hobi planira pretvoriti u biznis. Želja joj je da nastavi s dizajniranjem novih stvari te objavljivanjem svoje kolekcije na društvenim mrežama, ali i modnim revijama.

– Voljela bih da više odjeće dizajniram kako bih izradila kolekciju, a nakon toga reviju. Dok sam bila mlađa, bavila sam se modelingom i bila manekenka, tako da bih se voljela okušati u tome – kaže Avdanović.

Njena inspiracija često budu stvari koje više ne nosi te od njih napravi potpuno novi komad odjeće.

– Sebi sam napravila suknju od muških hlača i, kada sam se slikala u suknji i postavila sliku, dobila sam mnoštvo komentara i upita gdje sam kupila suknju, ali kada sam rekla da sam je sama napravila, svi su bili oduševljeni. Volim od starih stvari da stvaram nešto novo – govori Avdanović.

Bez podrške

Kazala je i kako je mladim ljudima teško uspjeti u BiH jer ih država ne podržava. Navela je da je jedino udruženje iz njene općine Vogošća podržalo i omogućilo joj da dobije priliku za svoje izložbe.

– Što se tiče podrške, možemo je dobiti samo od porodice i prijatelja. Većina ljudi na prvu osuđuje i govori da neću uspjeti i da će moje proizvode kupovati neko prvih mjesec ili dva – ističe Avdanović.

 Potrebno dva dana

– Za izradu pletene torbe je potrebno dan do dva, dok je za izradu torbe od perja ili perlica potrebno više vremena. U svemu tome mi pomaže mama, ali, uglavnom, većinu stvari sama radim. Za izradu nakita treba dan – kaže Avdanović.Ž8 =

(Razgovarala: Sara Čengić)

 

Pročitajte još