Ivana Dolić-Jajalo: Nisam supruga nogometaša, ja sam Matina supruga

Piše: Redakcija

Iako joj je muzika velika ljubav, proteklih godina bila je u drugom planu, jer se mama Ivana posvetila odgajanju svoje četvero mališana. No, sada, kada su krenuli u vrtić i školu, nekadašnja članica benda “Divlje ruže” i supruga našeg nogometnog reprezentativca Mate Jajala, vratila se u muzički studio, te snimila prvi singl na italijanskom jeziku

Foto: IK Photography

Majčinske obaveze i česte selidbe iz jedne u drugu evropsku zemlju, Ivanu Dolić- Jajalo, nekadašnju članicu benda “Divlje ruže”, udaljile su sa bh. javne scene. No, iako se nije pojavljivala na malim ekranima i u medijima, Ivanu ništa i niko nije mogao odvojiti od njene velike ljubavi: muzike. Talentirana Mostarka konačno je pronašla vremena i da se vrati u muzički studio, te će nas uskoro obradovati svojim prvim singlom na italijanskom jeziku “Non uccidere l’ amore”. Ivana je odlučila pjevati na italijanskom, jer je Sicilija trenutno njen dom. Naime, Ivanin suprug Mato Jajalo član je nogometnog kluba “U.S. Cittá di Palermo”, a od ove godine član je i naše nogometne reprezentacije, što Ivanu čini posebno sretnom i ponosnom.

ivana-dolic-jajalo1

Duže vremena izbivali ste s muzičke scene. Šta Vas je podstaklo da se
vratite muzici?

– Ne možete se negdje vratiti ako od tamo nikad niste ni otišli. Istina jeste da sam izbivala s javne scene, ali moj rad posljednjih godina je moje najplodnije stvaralačko razdoblje. Pored mjuzikla “The City of Burning Bridges” s kojim sam osvojila brojne nagrade na natjecanjima, do pisanja scenarija za animirani film “Dlakava mafija”, mislim da mi je ta prividna pauza baš bila potrebna. Lijepo je kad čovjek može nešto raditi iz ljubavi, a ne iz
potrebe.

Kakav je osjećaj bio ponovo ući u muzički studio?

– Ja u svom domu već neko vrijeme imam kućni studio u kojem svakako dominira klavir, moja prva ljubav. Studio je davno kreiran u mojoj glavi, a sad evo i fizički postoji. Kad kažem kreiran, po tome mislim na moje “nijemo komponiranje” kada ležim u krevetu i bez ijednog instrumenta raspišem sve glazbene linije u svojoj glavi, a sutra te emocije samo prenesem i digitalno. To je ta neka posebna veza između mene i emocija koje izražavam kroz ton.

Kažite nam nešto o singlu koji ste snimili?

– Singl koji ću predstaviti rađen je na italijanskom i našem jeziku. “Non uccidere l’ amore”, tj. “Ne ubijaj ljubav”, pjesma je u kojoj tekst svakako dominira nad melodijom. Htjela sam stvoriti atmosferu radijskog slušanja, bez nekih visokih frekvencija, da emocija jednostavno teče. U finaliziranju pjesme pomogao mi je moj prijatelj, producent Marin Meštrović, s kojim oduvijek kvalitetno sarađujem. Video spot snima Studio BONK, u saradnji sa Joškom Klarićem. Video spot je sniman prije nekoliko dana u Vili Leonarda, u Promajnoj, i na vanjskim lokacijama u Mostaru. Ekipa je bila fantastična i uživali smo u svakom kadru.

ivana-dolic-jajalo5

Da čitatelje podsjetimo kako Ivana u međuvremenu nije odmarala,
nego se posvetila majčinskim obavezama. Blagoslovljeni ste s četvero djece, koliki su danas mališani? Neki su već krenuli u školu/vrtić?

– “Mommy offline”, tako smo se zezali dok sam zbog potreba snimanja izbivala iz kuće. Ja sam skoro svake godine bila trudna, tako da su moja djeca jedno drugom do uha…(smijeh). Emanuel i Gabriel su krenuli u školu, a dvoje malenih idu u vrtić. Život u Italiji je drukčije skrojen nego u našim krajevima, pa ukoliko djeca ne idu u vrtić, nemaju priliku da se socijaliziraju s drugom djecom.

Zanimljiva je priča da su sva Vaša djeca rođena u drugim državama?

– Mi smo vam jedna velika internacionalna obitelj…(smijeh). Emanuel se rodio u Sieni, u Italiji, Gabriel i Mateo su rođeni u Kölnu u Njemačkoj, a kćerkica se rodila u Zagrebu. Ja i suprug smo rođeni u BiH, on je odrastao u Njemačkoj, a upoznali smo se na jadranskoj obali. Znači, kad nas neko pita odakle smo, vrlo je teško odgovoriti. Moj dom je tamo gdje je moja obitelj.

Znači li to da govorite i različite jezike, koje?

– Govore tečno italijanski, a sad su krenuli u školu na engleskom jeziku. Naš sin Gabriel ima više problema s našim jezikom, tačnije s padežima, no nastojimo mu pomoći. Ja aktivno koristim i engleski i italijanski, dok suprug govori tri strana jezika, engleski, italijanski i njemački.

ivana-dolic-jajalo3

Koliko je teško, odnosno lako biti posvećena mama?

– Nema ljepše uloge na svijetu od uloge majke. Blagoslovljena sam što mogu toliko vremena provoditi sa svojom djecom i bude mi žao kada pomislim koliko majki vidi svoju djecu tek nekoliko sati dnevno. Nije lako kada vam život nametne neke standarde koji su kontra glavnih životnih vrijednosti, obitelji. Većinu svog životnog vremena čovjek provede na poslu, u gužvi, u stresu… Ja sam po tome uistinu privilegirana.

Već duže vremena živite u Italiji, čime Vas je osvojila Sicilija?

– Siciliju zavoliš čim je ugledaš. Sunce, palme, kaktusi, lubenica kroz skoro cijelu godinu, pistacij u kolačima, pecivu, riba koja se jede barem toliko često koliko kod nas burek.

Kako liječite nostalgiju za Hercegovinom?

– Nostalgija za rodnom grudom uvijek postoji, ali najveća je nostalgija za voljenim osobama. Hercegovina je dio mene, mog djetinjstva i mladosti, ne mogu nikada prestati žuditi za njom.

Šta iz Hercegovine uvijek nosite u Italiju?

– Domaći ajvar i plazmu, a znam “uvjetovati” našim gostima da ponesu i kiseli kupus…(smijeh).

ivana-dolic-jajalo2

Vaš suprug ove je godine postao član Bh. nogometne reprezentacije. Šta to znači Vama, a šta njemu?

– Mato rijetko pokazuje emocije, a javno baš nikada. On ne prati društvene mreže, njega ne zanima šta drugi pišu. I on vam nikad neće reći kako se, zapravo, osjeća. Ali sam zato tu ja, da vam sve prepričam. On nikada odluke ne donosi ukoliko ne vjeruje u njih. A s obzirom na to šta je sve napravio da bi postao dio Zmajeva, treba svima biti jasno koliko mu je, zapravo, stalo. A šta to znači za mene? Znači da ću ga manje viđati. Svako ko mene dobro poznaje, zna da moju zemlju jako volim, prema tome, sreća je normalan slijed.

Šta znači u Italiji biti supruga nogometaša?

– Sad biste vi voljeli da ja vama pričam o shoppingu, paparazzima, modi… e, pa ništa od
toga…(smijeh). Ja jednostavno nemam vremena za to ili bismo mogli reći da sam malo “dosadnija” verzija žene nogometaša. Ja nisam supruga nogometaša, ja sam Matina supruga.

Pročitajte još