Shakira opet na sudu: Optužena zbog utaje poreza

Piše: I. H.

Legendarnoj pop pjevačici Shakiri prijeti još jedno suđenje, ovaj put zbog optužbe da španskim poreznim vlastima duguje skoro 6.7 miliona eura. Ured državnog tužioca podnio je kaznenu prijavu protiv kolumbijske pjevačice na sudu blizu Barcelone, rekao je glasnogovornik u utorak. Sud će sad odlučiti hoće li se suditi pjevačici.

Preliminarna istraga počela je u julu nakon što je porezna uprava prijavila dva moguća prekršaja u vezi s porezom na dohodak i imovinom u 2018. godini.

Shakiri bi se već ove godine trebalo suditi u Barceloni zbog odvojenih optužbi o utaji poreza u ukupnom iznosu oko 14.5 miliona eura između 2012. i 2014. godine. Državni tužitelj traži zatvorsku kaznu u trajanju osam godina i dva mjeseca, te novčanu kaznu u iznosu od 23.8 miliona eura.

Shakira je više puta rekla da je nedužna u prvom slučaju i tvrdi da je bila dužna platiti porez na Bahamima 2012., 2013. i 2014., a ne u Španiji. No, kaže da je u međuvremenu platila sve poreze plus zatezne kamate.

 

Shakira je u julu prošle godine odbila izvansudsku nagodbu u Španiji, gdje je povremeno živjela s bivšim španskim fudbalerom i bivšim suprugom Gerardom Piqueom. Nakon rastave, Shakira se sa sinovima preselila u Miami.

Pročitajte još