“Barbie botoks”: Novi trend estetske hirurgije

Piše: I. H.

Svijet kozmetičkih tretmana konstantno se razvija, a najnovija senzacija koja se širi društvenim mrežama i skuplja milione pregleda, inspirisana je aktuelnim filmskim hitom. Avanture najslavnije svjetske lutke još su i prije početka prikazivanja filma „Barbie” snažno uticale na trendove u oblačenju, šminkanju i friziranju, ali tu se nisu zaustavile, pa je tretman botulinum toksinom A (botoks) kojim se ciljaju prejaki gornji leđni mišići na valu „Barbie ludila” nazvan „Barbie botoks”, a otprije je poznat i kao „trap tox”.

 

 

Kako piše New Beauty, za „Barbie botoks” koristi se neurotoksin botulinum toksin A, mimo onoga za što je registriran (off label), kako bi opustio preaktivne i zgrčene trapezne mišiće. Termin „Barbie botoks” izgrađen je zbog toga što se pod utjecajem botoksa ramena opuštaju, što dovodi do laganog izduživanja vrata i tanjeg izgleda gornjeg dijela tijela. Mnogi ljudi imaju zgrčene mišiće u ramenima zbog dugotrajnog rada na računalu i ostalih aktivnosti koje stvaraju napetost u vratu i ramenima, pa spominjanje Barbie u nazivu tretmana može odvesti u pogrešnom smjeru, jer osnovna svrha je tretirati stegnuti leđni mišić, a ne uljepšati se kako bi se mogle bolje nositi otvorene majice. Ipak, naziv je zaživio jer tretman na neki način podržava estetiku Barbie.

 

Kod stegnutih trapeznih mišića, prvu liniju liječenja čine vježbanje i istezanje, kao i poboljšano držanje i promjena rutine. Međutim, ako se te metode pokažu neučinkovitima, pojedinci se često okreću neuromodulatorima koji su odobreni za takvu primjenu. Injekcijom botoksa privremeno se oslabljuju mišići te se smanjuju kontrakcije, čime se mišići opuštaju i izdužuju. Zbog toga se ugao između vrata i ramena povećava te vrat vizuelno postaje tanji i duži, dajući ukupni ženstveniji i delikatniji izgled.

 

„Pogledate li lutku Barbie, vidjet ćete da ima ugao od 90 stepeni između vrata i ramena, za razliku od, recimo, nindža kornjača”, rekla je za New Beauty plastični hirurg dr. Simona Paulter.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BARBIE (@barbiethemovie)

Djelovanje „Barbie botoksa” je privremeno, traje tri do četiri mjeseca te zahtijeva ponavljanje, ako se želi održati željeni rezultat. Redovna primjena injekcija dovest će do atrofiranja mišića zbog neupotrebe, čime se potencijalno smanjuje količina botoksa potrebna za daljnje tretmane. Dr. Paulter kaže kako je procedura potpuno reverzibilna, jer se, po prestanku „botoksiranja”, mišići uz redovnu upotrebu vraćaju na izvornu veličinu.

 

„Kao i svaka upotreba neuromodulatora i ova traži održavanje. No, kao i kod svakog kozmetičkog tretmana, pogotovo trendovskog, osobe zainteresirane za ‘Barbie botoks‘ trebaju se obratiti certificiranom estetskom doktoru kako bi s njim razgovarale o ciljevima i potencijalnim rizicima postupka”, podsjeća dr. Paulter.

Iako ovaj postupak može biti inovativno i prihvatljivo rješenje za osobe koje žele profinjeniji izgled gornjeg dijela tijela, najvažnije je da doktor stručno procjeni ko je kandidat za postupak.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti