U Mostaru obilježen Međunarodni dan kafe

Kafa ima bogatu i zanimljivu historiju koja seže nekoliko vijekova unazad

Piše: Denis

Svako jutro, dok se budimo iz sna i pripremamo za još jedan dan, jedna stvar nas spaja širom svijeta – kafa. Ona je više od napitka; to je ritual, trenutak opuštanja i inspiracije.

Kafa ima bogatu i zanimljivu historiju koja seže nekoliko vijekova unazad. Legenda kaže da je otkrivena u Etiopiji kada je pastir Kaldi primjetio da su njegove koze postale živahnije nakon što su jele crvene plodove kafe. Od tada, kafa je prošla dug put, putujući od afričkih visoravni do Orijenta i Evrope, osvajajući srca i nepca ljudi širom svijeta.

Međunarodni dan kafe proslavlja se 1. oktobra, a on nije samo prilika da uživamo u omiljenom napitku, već i da razmislimo o uticaju kafe na naše živote. Za mnoge od nas, jutarnja kafa je prvi korak ka produktivnom danu. Njena kofeinom bogata energija pokreće naše misli i pomaže nam da budemo fokusirani i budni. Ali kafa je mnogo više od stimulansa – ona je izvor inspiracije za mnoge umjetnike, pisce i kreativce. Osim toga, kafa nas povezuje.

Upravo to su potvrdili i Mostarci koji su se u velikom broju okupili ispred Mepas Malla i s predstavnicima kompanije Franck proslavili Međunarodni dan kafe. Ljubitelji kafe svih dobnih skupina okupljeni od ranog jutra, uživali su u odličnoj kafi koju su za njih pripremali Franckovi profesionalni baristi, spremni zadovoljiti svako nepce.

Zanimanje barista sve je popularnije, a iznimne vještine i znanja koja su potrebna kako bi se ovo zvanje usavršilo, iziskuju dugogodišnje iskustvo i kontinuirano educiranje. Stoga je pokrenuta i specijalizirana Franck akademija u sklopu koje Franckovi profesionalni baristi educiraju ugostiteljsko osoblje, ali i sve one koji su zainteresirani profilirati se u ovome atraktivnom zanimanju.

Glavna atrakcija bila je Franck Crema turska kafa, koja je oduševila posjetitelje svojom bogatom pjenom i prirodnim notama čokolade i kakaovca. Također, posjetitelji su imali priliku probati Franck Specialty 130 Years blend, koji se sastojao od kafa iz četiri različita “origina”, odnosno zemlje uzgoja. Sastavljena od Peru Finca Rosenheim, Colombia El Diviso Yellow Bourbon, Mexico Las Chicharras i Nicaragua Flores del Café Womens Project, ova mješavina predstavljala je pravo putovanje kroz svijet okusa.

No, Franck nije samo ponudio odličnu kafu za degustaciju. Također su predstavili rješenja za pripremu espressa kod kuće, uključujući kapsule kompatibilne s Nespresso i Dolce Gusto aparatima za kafu. Posjetitelji su dobili priliku sudjelovati u nagradnom kvizu o kafi, testirati svoje znanje i osvojiti atraktivne nagrade, kao i svježiti se vodom Leda i pratiti promociju Philips LatteGo aparata za kafu. Slatki corner s okusom kafe također je bio prava poslastica za sve prisutne, koji su mogli zadovoljiti svoje slatke želje.

Očekivano, brojna poznata lica iz Hercegovine pridružila su se ovom veselom događaju. Među prisutnima koji su uživali u kafi pod mostarskim suncem bili su, između ostalih: nutricionistica Nikolina Barbarić, supružnici Beljo, boksač Damir i model Jana, kao i muzičar Ivo Jurić sa suprugom Josipom. Ovom vikend druženju pridružila se i fitness trenerica Ana Marija Penava, boksač Emil Markić, te maestro i muzičar Damir Bunoza koji je naglasio kako je kafa možda i najvažnija u životu muzičara, osobito za potrebnu energiju u večernjim svirkama.

Mostarski glumci Miro Barnjak i Ivo Krešić otkrili su nam kako je kafa omiljeni napitak u njihovim glumačkim krugovima a mnogi, poput Barnjaka, slove za one koji prave neke od najboljih kafa. Osim što dobro sprema hranu, chef Severin Terzić otkrio je kako jednako tako sprema i kafu, a kad god ima priliku, voli popiti onu domaću, baš kao i danas na platou ispred Mepas Malla.

Međunarodni Dan kafe koji je obilježen ispred Mepas Malla, definitivno je bio dan za pamćenje, koji je okupio zajednicu ljubitelja kafe i donio pregršt radosti, okusa i uzbuđenja. Ovo je bio podsjetnik na to koliko kafa spaja ljude i stvara nezaboravne trenutke.

Dok uživate u svojoj omiljenoj šoljici kafe danas, setite se svih tih aspekata koji je čine posebnom. Kafa je više od napitka – ona je dio naše svakodnevnice, našeg društva i naše kulture.

U skladu s ciljevima obilježavanja Međunarodnog dana kafe, Franck snažno podržava male uzgajivače kafe

Međunarodni dan kafe ima za svrhu istaknuti važnost podrške malim proizvođačima kafe u primjeni održivih praksi koje im omogućuju povećanje produktivnosti, unaprjeđenje kvalitete svojih usjeva, postizanje veće konkurentske prednosti, olakšani pristup tržištima, te poboljšanje uvjeta rada i života. Franck aktivno doprinosi ovim ciljevima kao član International Coffee Partners još od 2014. godine podržavajući provedbu inovativnih projekata s ciljem postizanja održivosti cjelokupne globalne industrije kafe.

Uživajte u svakoj kafi, danas i svakog dana.

 

Pročitajte još