Kulinarski mag Neno Svjetlanović za “Azru”: Zagrijan sam još uvijek za vlastiti TV šou

Piše: A. H.

Zeničanin s adresom u Sarajevu Neno Svjetlanović za kratko vrijeme zadobio je veliki broj publike na društvenim mrežama kuhajući različite specijalitete za svojue pratioce. Ono što je karakteristično za ovog kulinarskog maga jeste da jela predstavlja na orginalan i spontan način, uz salve humora i šarma što je posebno osvojilo njegovu publiku. Samo za “Azru” otkriva kako se našao u svijetu kulinarstva, čija kuhinja mu je omiljena te šta najradije kuha prijateljima.

Kako ste se zainteresirali za kulinarstvo?

Kada sam stekao malo iskustva i shvatio da vrlo lako možeš spremiti hranu bolju nego što dobiješ u restoranima i koliko neki sastojci i tehnike koje ljudi ne prakticiraju u našem okruženju mogu utjecati na jelo, malo sam ozbiljnije pristupio svom, do tad igranju u kuhinji. Najzanimljivije mi je bilo praviti neka jela koja nisam imao priliku probati jer uopće nisu dostupna na Balkanu. Npr škotska ovčarska pita ili španska paella.

U videima gdje predstavljate recepte ste veoma neposredni, koliko je važan šarm u prezentaciji jela?

Recepata i kreatora koji se bave kuhanjem je mnogo i svi rade kvalitetan posao. Prije je video recept bio dovoljan ali danas moraš ljudima dati još nešo. Bilo to da radiš do sada neviđena jela ili da ljudima kojima kuhanje nije toliko blisko daš razlog da se zabave u tvojim klipovima što i ja radim ili nešto deseto. Čitati recepte sa kulinarke i praviti video zapis istih više nije dovoljno za neki značajniji isticaj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Neno Svjetlanovic (@nenocooks)

Često putujete, kuhinja koje zemlje Vam je najdraža i zašto?

Što se tiče država kojih sam lično obišao, na prvo mjesto bih stavio Španiju a drugoplasirani bi bio Brazil. Španija ima tako jednostavna a opet unikatna jela zbog njihove kreativne tehnike. Sve što sam pojeo u španiji bilo je fenomenalno. U Brazilu sam obožavo hranu jer su im sastojci jako kvalitetni i jeftini i možes sjesti u bilo koju rupu na ćošku neke zgrade gdje jedeš za dva eura i opet  vjerovatno proći bolje nego u nekom europskom restoranu.

Imate veliku publiku, a često ste angažirani na brojnim javnim dešavanjima, koliko je važno živjeti ideju koju radite?

Kuhanje u javnosti mi je postalo jedno od dražih dijelova ovog posla. Pogotovo kada ljudi jedu besplatno i kada se kuha u dobrotvorne svrhe što doduše većinom i bude slučaj. Sretneš se sa mnogo različitih situacija i konfor zona u ovom poslu tako ga, ako ti bilo što od toga ne odgovara, stvorit će ti pritisak tako da je izrazito bitno da voliš sve na šta pristaneš ili rizikuješ da završiš na antidepresivima.

Šta Vaši prijatelji najviše vole kad im napravite?

Što nezdravije, to njima draže. Uglavnom ono što najbolje ide uz pivo to jeste meksička kuhinja.

Vidite li se u nekom vlastitom kulinarskom šou ?

Već mi je nuđeno i par puta je bilo priče o tome. Čak je bilo i planirano snimanje jedne pilot epizode serije koja je trebala biti u u stilu ‘Anthony Bourdain-a za sirotinju’ ali se na kraju ekipa koja je bila u tome rasula. Ja sam naravno još uvijek zagrijan za takav tip serije jer mi se sviđa taj format a znam da bih ga i kvalitetno odradio. Par puta mi je bilo nuđeno da vodim kulinarski show u onom klasičnom već viđenom porodičnom formatu ali mi to nije toliko privlačno.

Pročitajte još