Ljubavna priča Radeta Šerbedžije i Lenke Udovički: Imala je 23, a on 44 kada su se upoznali

Piše: L. K. P.

Glumačka legenda Rade Šerbeždija i rediteljica i glumica Lenka Udovički su u braku već 32 godine i za to vrijeme su dobili troje djece Ninu, Vanju i Milicu.

A njihova ljubavna priča je počela davne 1990. godine u Subotici. Tada je Rade Šerbedžja radio “Kralja Edipa” na tamošnjem festivalu, a Lenka je takođe došla da radi sa njegovim studentima s novosadske Akademije.

Sreli su se u holu teatra, a Lenka je željela da razgovara sa Radetom, jer je imala problem sa njegovim studentom.

– Da, bila je neka hemija, mada sam ja imala neke predrasude kad sam otišla u Suboticu, tek sam bila završila Akademiju. Više me je privlačila neka alternativna scena i neke nepriznate i nepoznate vrijednosti. Avangarda je bila pravac u kojem sam razmišljala, sva sam nešto bila u fazonu rušenja priznatih vrijednosti. Rade je glumac koji je toliko priznat, voljen, koji je mnogo postigao, pa se nije uklapao u moje ideje o svijetu. Potpuno me je razoružala ta njegova jednostavnost, iskrenost i čistoća, neki skoro dječački duh. Baš me osvojio kao čovjek – ispričala je jednom prilikom Lenka.

Razlika od 21 godine im uopšte nije bila prepreka, a kako kaže, Lenku su oduvijek i privlačili muškarci koji su bili stariji i imali više životnog iskustva od nje.

Rade i Lenka su se vjenčali 26. juna 1991. godine i od tada, pa sve do danas, njihova bajka traje.

– I još ću 30. S njom nikad nije dosadno. Lenka na moje koncerte ne dolazi jer ima tremu zbog mene, nema tremu kad glumim, ali kad pjevam ima tremu… Hoće se zabuniti, hoće iz ritma ispasti, pa reko šta ako ispadnem iz ritma, ja pjevam, oni me prate –  rekao je Rade za Dnevnik.hr kada su proslavili 30. godišnjicu braka.

Iako prolaze kroz različite faze u odnosu kao i svi parovi, svaka zajednička godina ih dodatno povezuje.

– Tako da proživljavamo razne cikluse i faze kao i svaki par, s tim što nas dublje vežu svaka godina zajedničkog života, iskustva, usponi i padovi koje dijelimo. Na nekoj dnevnoj bazi ima svega – i svađamo se i volimo – naglasila je Lenka jednom prilikom.

Kada je jednom prilikom Lenka imala premijeru predstave “Ružni, prljavi, zli” u Beogradu, istakla je kolika joj je velika podrška suprug.

– Mi živimo na takav način, da li kroz moje priče on bude prisutan u cijelom projektu, ili nekada dođe i na probe. On je prisutan na ovaj ili onaj način u samom procesu stvaranja predstave. Velika mi je podrška. I, recimo, noć pred premijeru je bio baš napet. On obično nikada za sebe nema tremu. Tako da je on uvijek tu za mene i ja za njega – ispričala je ona.

A ni glumac ne krije koliko je sretan što pored sebe ima ženu poput Lenke.

– Mogu samo da kažem da sam sretan što starim i živim uz takvu ženu, humanu, saosjećajnu, poštenu… Lenka sve što ima daje drugima, tako je s njom bilo oduvijek. Ona živi za ljude, za mene, za svoju djecu. Odlična je majka, pažljiva, strpljiva, mudra. Uvijek sam joj se divio. Bez nje ne bi bilo ni „Ulyssesa”, ni bezbroj lijepih događaja u mom životu. Spojili smo svoje umjetničke svjetove, ali ne slažemo se uvijek u svemu – bude tu i polemika, sporečkamo se koji put, ali to je dio zajedništva, dio života – rekao je ranije Rade.

 

Pročitajte još