Neobična životna priča Ranie od Jordana: Rođena kao izbjeglica, pa upala u kandže još jednog rata

Piše: L. K. P.

Kraljica Rania od Jordana, supruga jordanskog kralja Abdulaha II, prisustvovala je prošle sedmice u Belfastu samitu One Young World Summit, koji okuplja mlade lidere iz više od 190 država i više od 250 organizacija.

Ona je tom prilikom održala govor u kojem se dotakla sukoba između Izraela i Palestine, ni ne sluteći da će se samo nekoliko dana kasnije on razbuktati i ponovo postati vodeća svjetska tema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

– I svake sekunde svakog minuta svakog dana, milionima Palestinaca oduzimaju slobodu… prava… sam njihov identitet. Pred našim očima – rekla je kraljica Rania u Belfastu i istakla da se “palestinske porodice iskorjenjuju sa svoje zemlje”.

Malo je poznato da je jordanska kraljica, zapravo, i sama Palestinka, i to palestinska izbjeglica.

Ona je rođena kao Rania al Jasin 31. avgusta 1970. govine u Kuvajtu, kao dijete Fajsala al Jasina, iz Tulkrama, grada na Zapadnoj obali, teritorije u jugozapadnoj Aziji koji trenutno nije dejure priznat kao dio bilo koje suverene zemlje. On je trenutno pod nominalnom kontrolom Izraela, ali se obično naziva “spornim područjem”.

Njeni roditelji živjeli su na Zapadnoj obali do 1967. godine, kada su zbog arapsko-izraelskog rata, poznatog još kao Šestodnevni rat, izbjegli u Kuvajt. Te godine oni su dobili najstarije dijete – Dinu, a potom i Raniu i, godinu dana nakon nje, sina Magdija.

Iako su živjeli u Kuvajtu, Al Jasinovi su se redovno vraćali na Zapadnu obalu u posjetu svojoj domovini, a izbjeglički život ih je ponovo sustigao početkom devedesetih. Zbog Zalivskog rata su se 1991. godine preselili u Aman, glavni grad Jordana, ali je Rania više vremena provodila u inostranstvu.

Ona je, naime, 1987. godine upisala studij na Američkom univerzitetu u Kairu, gdje je studirala poslovnu administraciju i informatiku, a zatim je početkom devedesetih upisala postdiplomske studije na Školi poslovnih studija u Ženevi.

Nakon što je završila sa svojim obrazovanjem, Rania se pridružila porodici u Jordanu, gdje je radila kratko u marketinškim odsjecima kompanija Citibank i Apple Inc. Sve se promjenilo u januaru 1993. godine, kada je na večeri koju je organizovala princeza Ajša srela princa Abdulaha, sina kralja Huseina, i zaljubila se. Oni su uskoro postali par, a samo dva mjeseca kasnije saopštili su da su vjereni.

Vjenčali su se, na tradicionalnoj muslimanskoj ceremoniji, 10. juna 1993. godine, a navodno je kraljevska porodica bila fascinirana obrazovanom, prelijepom i vrijednom djevojkom teške životne priče.

– Ti si dijamant koji će biti dodat Hašemitima – navodno joj je rekla kraljica Zein al Šaraf Talal, baka njenog supruga.

Par je potom dobio četvoro dece: princa Huseina, princezu Iman, princezu Salmu i princa Hašima.

Otkako je u braku s Abdulahom, koji je kralj od 1999. godine, Ranija se uključila u rad brojnih organizacija u Jordanu i često je gošća na važnim svjetskim događajima koji se bave obrazovanjem, podsticanjem preduzetnica, pomaganjem izbjeglica…

U Jordanu je kraljica pokrenula nekoliko inicijativa u oblasti edukacije, a ustanovila je i Nagradu kraljice Ranie za izvrsnost u obrazovanju, postala predsjednica prvog interaktivnog dječijeg muzeja, pokrenula projekat “Moja škola”, koji je imao za cilj obnovu 500 obrazovnih ustanova širom Jordana tokom pet godina, ustanovila je Centar za obrazovnu tehnologiju kraljice Ranije al Abdulah… a to je samo mali dio njenog rada za pomoć djeci i mladima.

Pročitajte još