Šesnaest godina bez Tošeta Proeskog: Osjetio je da će se nešto loše desiti, a ona se posljednja čula s njim

Piše: I. H.

Toše Proeski je tragično izgubio život u 26. godini 16. oktobra 2007. godine, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na autoputu u Novoj Gradišci.

 

Vijest o pogibiji makedonskog pjevača potresla je cijeli Balkan, a mnogi se ni danas, 16 godina kasnije, ne mogu pomiriti s velikim gubitkom.

 

Tošine brojne kolege svake godine emotivnim riječima obilježavaju godišnjicu njegove smrti i putem društvenih mreža iskazuju tugu zbog prevelikog gubitka, a malo je poznato da je upravo jedna od njegovih kolegica i bliskih prijateljica, makedonska pjevačica Elena Risteska, bila posljednja osoba s kojom se Toše čuo telefonom prije nego što se uputio na kobno putovanje.

 

Kako je istakla jednom prilikom, bila je sigurna da je Toše predosjetio da će se nešto loše desiti nakon što joj je u njihovom posljednjem razgovoru izgovorio riječi koje kao da su slutile kraj.

“Voljeli smo se međusobno. Uvijek smo dugo razgovarali o svemu, čak me nazvao iz Australije. Također smo razgovarali i te kobne noći prije odlaska u Hrvatsku, a ja još uvijek tvrdim da je osjetio da će se nešto loše desiti. Na kraju razgovora, rekao mi je da ćemo ga vidjeti za nekoliko dana, ali duboko je uzdahnuo kad je rekao: “Ako Bog dozvoli”. U tom trenutku nije mi bilo čudno, dok se sljedećeg dana nisam probudila i saznala da je poginuo. Kad je moja majka, u nevjerici, rekla da je imao nesreću, znala sam da je to istina”, izjavila je Elena jednom prilikom i dodala da nakon njegove smrti nije održala nijedan koncert, a da ne otpjeva bar jednu njegovu pjesmu.

Pročitajte još