Prva glumica koja je postala princeza u stvarnom životu: Bila je jedna od najvećih zvijezda zlatnog doba Hollywooda

Piše: L. K. P.

Od rođenja glumačke dive Rite Hayworth prošlo je tačno 105 godina. Bila je jedna od najvećih zvijezda zlatnog doba Hollywooda, ujedno i najdraža plesna partnerica Fredu Astaireu te prva glumica koja je postala princeza u stvarnom životu.

Rođena je 17. oktobra 1918. godine kao Margarita Carmen Cansino. Otac joj je bio Španac, a majka Amerikanka. Kako bi njeno mješovito podrijetlo ostalo prikriveno i kako bi dobivala bolje uloge, na nagovor tadašnjeg supruga Edwarda Judsona i Harryja Cohna, predsjednika filmskog studija Columbia Pictures, Rita je uzela djevojačko prezime majke te je obojila svoju crnu kosu u prepoznatljivu crvenu nijansu.

Tokom 1940-ih bila je jedna od najvećih holivudskih zvijezdi, a tadašnje uloge taj su status zapečatile zauvijek. Tako se ona i danas smatra jednom od najvećih i najljepših glumačkih diva svih vremena.

Veliki dio djetinjstva provela je plešući jer su joj roditelji bili plesači, a svoju glumačku karijeru započela je sredinom 1930-ih. Najpoznatiji filmovi i mjuzikli u kojima je glumila bili su Gilda, Dama iz Šangaja, Prijatelj Joey, Nikad se nećeš obogatiti i Djevojka s naslovnice.

Sa slavnim Fredom Astaireom glumila je dvaput te mu je upravo ona bila najdraža plesna partnerica. Neki od njenih drugih glumačkih partnera bili su legendarni Frank Sinatra, Gene Kelly, John Wayne, Gary Cooper, Robert Mitchum i Jack Lemmon.

Rita se udavala pet puta i isto toliko puta prošla kroz razvod. Kada je imala 18 godina, udala se za prvog supruga Edwarda Judsona. Brak je propao nakon pet godina, a ona je bila ta koja je željela razvod jer su provodili mnogo vremena odvojeno te je on znao biti vrlo okrutan.

Godinu i po kasnije ušla je u brak s Orsonom Wellesom. Niko nije znao za njihovo vjenčanje, sve dok ga nije najavila dan prije ceremonije. Zajedno su imali kćerku Rebeccu, ali brak je potrajao svega nekoliko godina. Hayworth je Wellesa smatrala svojom velikom ljubavi života.

Rita se 27. maja 1949. godine udala za princa Aly Khana. Zanimljivo je da je ona zapravo bila prva glumica koja je postala princeza, a ne Grace Kelly.

Khan i ona postali su roditelji kćerki Yasmin, ali i taj brak je kratko trajao, a okončan je zbog “iznimne okrutnosti, isključivo psihološke prirode” prema njoj.

Sredinom 1950-ih Rita se udala za pjevača Dicka Haymesa. Brak je potrajao dvije godine te ga je ona čitavo vrijeme finansijski podupirala jer je bio u velikim dugovima.

Njen posljednji suprug bio je filmski producent James Hill, ali zbog njegove nepredvidljive i nasilne naravi taj je brak okončan 1961. godine.

-Zapravo, ja sam dobra i nježna osoba, ali me privlače zle osobnosti, kazala je Hayworth jednom prilikom.

Svoju glumačku karijeru Rita Hayworth završila je 1972. godine, a dotad je iza sebe imala više od 60 uloga. Petnaest godina kasnije preminula je u dobi od 68 godina od Alzheimerove bolesti.

Pročitajte još