Prije 63 godine rođena je Lepa Brena: Najveća balkanska diva sa nevjerovatnom životnom pričom

Piše: L. K. P.

Na današnji dan, prije 63. godine, rođena je najveća balkanska diva Lepa Brena. Pjevačica je na Instagramu objavila video putem kojeg se zahvalila svima koji su joj uputili lijepe rođendanske želje. Cijelo vrijeme je u rukama držala prekrasan buket, kojeg je, pretpostavljamo dobila od svojih obožavatelja.

– Hvala vam dragi moji. Puno poljubaca od vaše Brene, poručila je.

Naime, kao djevojčica Brena nije ni slutila da će pokoriti cijelu Jugoslaviju, te da će njeno ime biti zvučnije od prvog čovjeka bivše Jugoslavije. Moglo bi se reći da je poznatija čak i od Tita.

Rođena je u Tuzli, a odrasla u Brčkom. Otac Abid je bio medicinski tehničar, a majka Ifeta krojačica. Rasla je uz stariju sestru Faketu i brata Faruka. Djetinjstvo joj je bilo ispunjeno ljubavlju, ali nije uvijek bilo lako. Često se oskudijevalo u svemu, a posebno kada se Brena zbog fakulteta preselila u Beograd.

Ipak, bila je odlučna u namjeri da uspije. Na tom putu pomogli su joj neosporan talent i ogromna karizma, ali i volja da se bori i uvijek ide naprijed. Otac i majka su joj bili bezrezervna podrška, a danas pamti jednu nesvakidašnju situaciju koja joj se dogodila kada je bila tek sedmi razred.

– S majkom sam otišla kod komšinice Sene na kafu. Odjednom se na vratima pojavio stariji čovjek i tražio čašu vode. Pogledao me je i pitao: ‘Čija si?’, a majka mu je odmah odgovorila: ‘Moja je, valjda se vidi da sličimo‘ Tada je rekao: ‘Kao što je poznat Tito, tako će biti poznata i ona.‘Svi smo ga pogledali zgranuto jer smo mislili da priča gluposti. Ali onda je dodao: ‘Nisam lud, bit ćeš jako uspješna žena. Putovat ćeš dokle ti pogled dopire, imat ćeš novca koliko rukama možeš zgrnuti u naručje.‘ Zamolio me je da svaki put kada ga se sjetim zapalim svijeću za njega. To radim i danas, ispričala je Brena koje se u Beograd preselila 1979. godine.

Život je nije mazio, a pjevačica nikad nije zaboravila kako su izgledali njeni studentski dani kada je jedva sastavljala kraj s krajem.

– Zahvaljujući ocu, zavoljela sam medicinu, ali je taj fakultet bio preskup za nas. Zato sam odlučila upisati turizam na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Beogradu. U tom periodu sam teško izlazila na kraj s troškovima jer je život u velikom gradu bio skup. Nisam mogla sebi ispuniti neke želje, klasične studentske, na primjer da sa svojim kolegama otputujem na ekskurziju. Jela sam kruh i jogurt, a ako bih htjela nešto slatko, onda bih to pošećerila, rekla je Brena koja se ipak odlučila vratiti kući.

Pjevačica je nakon smrti roditelja rijetko odlazila u mjesto u kojem je odrasla jer se nije mogla suočiti s uspomenama.

Lepa Brena je dva puta posjetila Babu Vangu koja joj je tada prorekla najvažnije stvari u životu. Rekla joj je kako i za koga će se udati, kako će živjeti i koliko djece će roditi.

– Dva puta sam bilo kod Baba Vange. Rekla je da ću se udati za čovjeka koji nosi bijelu uniformu. Nije mi pao na pamet teniser, mislila sam da će to biti doktor ili pekar. Ma, sve mi je to djelovalo neozbiljno jer u to vrijeme nisam razmišljala o udaji, rekla je za Kurir.

 

Vanga joj je rekla da će jednog dana imati veliku kuću u kojoj će biti puno muzičara, što se i ostvarilo zato što je pjevačica bila vlasnica Grand produkcije. Također, napomenula joj je da će imati samo mušku djecu.

Brena je u braku s umirovljenim tenisačem Bobom Živojinovićem dobila dva sina: Stefana i Viktora te je jedna od najvećih zvijezda na ovim prostorima.

Pročitajte još