Kako Nicole Kidman održava zavidnu liniju i u šestom desetljeću: Prakticira poseban režim prehrane u koji se nutricionisti kunu

Piše: L. K. P.

Glumica Nicole Kidman poznata je po svojoj besprijekornoj figuri koja osvaja Hollywood od njenih početaka u svijetu glume. Svoju posvećenost očuvanju svog izgleda i zdravlja nikada nije skrivala. Ako ste se ikada pitali kako uspijeva održati svoju vitku liniju tolika desetljeća, odgovor je konačno stigao.

Nicole Kidman prakticira poseban režim prehrane poznat kao dijeta 80:20. Ova dijeta podrazumijeva da 80% vremena jedete zdravu hranu, dok se preostalih 20% vremena možete opustiti i uživati ​​u omiljenim poslasticama, grickalicama i tjestenini.

U intervjuu za Los Angeles Times Kidman je otkrila:

„Nisam stroga kada je prehrana u pitanju. Jedem sve, ali umjereno. Trudim se da većina hrane koju jedem bude zdrava… ponekad je to manje od 80%. Ali mislim da je najvažnije pronaći ono što ti odgovara, i stvarno se osjećam puna energije.“

Nutricionisti podržavaju ovakav način prehrane jer ne zahtijeva izbacivanje niti jedne skupine namirnica, niti opsjednutost brojanjem kalorija.

Također, stručnjaci savjetuju da se obroci planiraju unaprijed kako bi se što bolje kontrolirao unos hrane. Ovaj pristup omogućuje veću svijest o tome što jedete i olakšava održavanje ravnoteže između zdrave prehrane i povremenih uživanja.

Nicole Kidman primjer je kako zdravom prehranom i umjerenošću dugo zadržati vitku liniju, a njezin pristup dijeti 80:20 može biti inspiracija mnogima koji teže istom cilju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicole Kidman (@nicolekidman)

Dijetu 80:20 prilično je lako slijediti. Pravilo 80:20 znači da ćete i dalje bez grižnje savjesti moći uživati ​​u večeri ili piću s prijateljima, a koncept uživanja u hrani ostaje vam vrlo blizak.

Osnova ovog pravila je vrlo jednostavna – 80% vremena jedete zdravu hranu, dok se 20% vremena počastite omiljenim jelima, slatkišima ili pićima. Ne morate se previše brinuti o matematici. Na primjer, ako imate tri zdrava obroka dnevno, tada tri obroka s vašim omiljenim poslasticama čine vaših 20% za tu sedmicu. Jedete li pet manjih obroka dnevno, možete se nagraditi sa sedam manjih poslastica sedmično.

Da biste postigli još bolje rezultate, možete ‘štedjeti’ kalorije tokom sedmice i pridržavati se plana prehrane, a zatim se ‘opustiti’ vikendom. Isto pravilo možete primijeniti i na tjelovježbu, što znači da se možete nagraditi ili opustiti u određenim intervalima, održavajući tako ravnotežu između zdrave prehrane i užitka.

Pročitajte još