Od kada je Novak Đoković 2011. drastično promijenio režim ishrane, zbog namirnica na koje nije bio tolerantan, o njegovom jelovniku dosta se pričalo.
Budući da je uzor mnogima, Đokovićeva ishrana privlači pažnju javnosti, naročito zbog toga što se kao dio iste spominje čuveni hljeb bez glutena.
Naime, poznati pekar i specijalista za bezglutenska peciva Zoran Radlovački za Noleta i njegovu porodicu redovno sprema ukusni hljeb bez glutena.
Sastojci:
2 kašike chia-sjemenki
4 kašike ovsenih pahuljica
100 ml vrele vode
250 g bjelanaca
kašičica soli
100 g mljevenog lana
za posipanje ovsene pahuljice, susam i lan
Hpriprema
Umutite bjelanca u čvrst šam. U zdjeli prelijte vodom 4 kašike ovsenih pahuljica i 2 kašike chia-sjemena. Kada chia-sjeme nabubri, dodajte sve u pjenu od bjelanaca.
Uspite mljeveni lan i sve izmješajte. Preručite u pleh i pospite ovsenim pahuljicama, susamom i lanom. Pecite na 180 stepeni tridesetak minuta. Isključite rernu i ostavite da se hljeb prirodno hladi još dvadeset minuta.