Prije 25 godina Britney Spears je postala najveća svjetska pop zvijezda: Proslavio je ovaj megahit

Piše: I. H.

Prije tačno 25 godina Britney Spears je objavila pjesmu “Baby One More Time” koja je oborila sve rekorde.

Tadašnja 16-godišnjakinja pohađala je srednju školu i jedini cilj bio joj je otići iz mjesta u kojem je živjela. Nakon neočekivanog uspjeha pjesme ta joj se želja i ostvarila, jer je preko noći postala najveća pop zvijezda na svijetu.

 

Slavna grupa odbila pjesmu

Pjesmu je napisao producent Max Martin, s kojim je Britney kasnije ostvarila saradnju, no pjesma je prvenstveno bila namijenjena slavnoj grupi TLC. Djevojke iz grupe odbile su snimiti pjesmu, a Martin je tada pjesmu poslao diskografskoj kući Jive Records, s kojima je Britney potpisala ugovor.

 

 

Međutim, originalni naziv pjesme bio je Hit Me Baby One More Time, a iz diskografske kuće bili su zabrinuti da bi publika mogla pomisliti da je pjesma o nasilju, te su rješenje pronašli u izbacivanju “Hit Me” iz naslova, ali nisu mijenjali tekst pjesme.

Britney je u martu 1998. godine otputovala u Stockholm kako bi snimila vokalni dio pjesme. Prvi dan snimanja prošao je neslavno jer je imala tremu, no iz drugog pokušaja snimila je vokale savršeno.

 

“Znala sam da je odlična pjesma. Bila je drugačija i svidjela mi se”, rekla je pjevačica jednom prilikom, a s njom su se složili milioni ljudi širom svijeta, ali i muzički kritičari.

 

Svjetski hit

Rolling Stone je tada rekao da je pjesma među najboljim pop pjesmama na radiju u prošloj deceniji, dok je Entertainment Weekly pjesmu opisao kao “candy pop prožet funky ritmom”. Pjesma je zasjela na prvo mjesto ljestvice Billboard Hot 100 i tamo se zadržala dvije sedmice, no spot za pjesmu danonoćno se vrtio na tada megapopularnom MTV-ju.

 

Inače, Britney je u velikom djelu osmislila spot, uz pomoć reditelja Nigela Dicka, koji je ranije radio s Guns N’ Roses i Oasisom. Reditelj je jednom prilikom objasnio kako je izdavačka kuća odbila njegovu prvobitnu ideju i dopustila Britney da izabere odjeću za spot.

 

Video je snimljen u augustu 1998. godine u srednjoj školi Venice i uveliko je utjecao na popularnost pjesme, koja danas spada među najslušanije pop hitove na svijetu.

 

Uprkos velikoj slavi, njen buran privatni život već dvije decenije izaziva pažnju javnosti. Pjevačica je javnost šokirala brojnim ekscesima, poput onog kad je obrijala glavu, a u posljednje vrijeme svojim bizarnim videima izaziva zabrinutost fanova.

 

Posrnula zvijezda će za dva dana objaviti svoje memoare “The Woman in Me” u kojima je otvoreno progovorila o svom životu. U memoarima je, između ostalog, otkrila da je tokom veze s Justinom Timberlakeom ostala trudna, ali je pobacila.

 

Osvrnula se, također, i na odnos s ocem Jamiejom Spearsom koji je do unazad dvije godine imao starateljstvo nad njom. U memoarima tvrdi da je njezin otac “pio do besvijesti” te je ponižavao i naređivao joj da radi protiv svoje volje dok je bila pod njegovim 13-godišnjim starateljstvom, koji je završio u novembru 2021.

Pročitajte još