Vinska manifestacija u susjedstvu koju moraju posjetiti svi ljubitelji dobrog vina

Piše: Redakcija
Arhiva Turističke organizacije Srbije


Drugi međunarodni sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” održat će se od 16. do 19. studenog 2023. godine u Beogradu, na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Glavni grad Srbije će biti u fokusu europske i svjetske javnosti kao prijestolnica vina, vinskog turizma i poznate gastronomije, a Srbija će i ove godine visoko podići čašu u čast manifestacije koja slavi uspjeh i umijeće vinske industrije.

“Vinska vizija Otvorenog Balkana” može stati uz bok najvećih vinskih sajmova u Europi. Prošlogodišnji, prvi sajam, okupio je više od 350 izlagača, od čega više od 230 izlagača iz zemalja Inicijative Otvoreni Balkan. Zahvaljujući izuzetnom uspjehu, u studenom ove godine “Vinska vizija otvorenog Balkana” ugostit će više od 530 izlagača, a osim vinarija, predstavit će se destilerije, distributeri, predstavnici HoReCa lanaca i renomirani instituti iz više od 20 zemalja. Uspjeh „Vinske vizije otvorenog Balkana“ temelji se na činjenici da sajam pruža neprocjenjivu priliku za kušanje regionalnih vina, uživanje u dobroj atmosferi, ali i uspostavljanje veza, razmjenu ideja i stvaranje poslovnih prilika koje oblikuju budućnost vinske industrije. Sajam “Vinska vizija otvorenog Balkana” temelji se na ideji partnerstva i suradnje. Valja istaknuti da je prvi dan događanja rezerviran isključivo za profesionalce u vinskom biznisu.

O renesansi srpskog vinarstva najbolje govori podatak da je Srbija ove godine na najvećem i najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu “Decanter World Wine Awards” postigla najveći uspjeh do sada, osvojivši pet zlata, 38 srebra i 59 brončanih medalja. S „Decanterom“ vina iz Srbije po prvi put dobivaju zasluženu pažnju međunarodnih stručnjaka i medija.

Vinski turizam, uz gastronomiju, prije svega daje esencijalnu autentičnost turističkim destinacijama, a to je ono što današnji turisti najviše traže i bez čega moderne turističke destinacije ne mogu kvalitetno funkcionirati.

Balkanska kulinarska tradicija uključuje izvornu i zdravu pripremu domaćih jela, od namirnica iz prirodnog, organskog uzgoja, po tradicionalnim receptima. U skladu s gastronomskim vizijama vrhunskih kuhara, svi će prisutni imati priliku kušati specijalitete koji odišu kulinarskim umijećem i nasljeđem, a koje će na licu mjesta demonstrirati Michelinovi chefovi.

Ljubitelji rakije također će doći na svoje. Tradicija ovog pića nezaobilazan je segment balkanske autentičnosti, a uvrštena je i na popis UNESCO-a kao nematerijalna baština. Najbolje rakije u Srbiji mogu se mjeriti s najprestižnijim francuskim konjacima i škotskim viskijima. Osvajaju nagrade na sajmovima diljem svijeta, a svoj golemi gospodarski potencijal predstavit će na “Vinskoj viziji otvorenog Balkana”.

Bilo da ste za vino ili rakiju, da volite uživati u dobroj atmosferi i vrhunskoj gastronomiji, polovica studenog savršen je trenutak za posjet Beogradu! Više informacija o “Vinskoj viziji otvorenog Balkana” potražite na linku.

Pročitajte još