Kiflice od krompira s kremastim nadjevom: Toliko ukusne da mogu zamijeniti ručak

Piše: L. K. P.

Donosimo recept za najmekše kiflice, kojima je glavni plus to što ostaju svježe duže nego obične. Tajna ovog recepta je pire krompir, pa su odličan izbor ako vam je od ručka ostalo ovog priloga.

 

Sastojci:

200 g pirea od krumpira

300 g glatkog brašna

100 ml toplog mlijeka

1 paket instant kvasca

1 kašika šećera

1 kašika  soli

5 kašika otopljenog maslaca

Za nadjev:

 

200 g krem sira

100 g šunke

100 g sira

Za premaz:

Maslac

Začinsko bilje po želji

Priprema:

Ako nemate ostatke pirea od krumpira, pripremite ga. Skuhajte tri velika krompira, zgnječite ga, dodajte malo mlijeka i maslaca pa pripremite kremasti pire po vašem ukusu.

U ohlađeni pire dodajte brašno, kašiku šećera, toplo mlijeko pomiješano s otopljenim maslacem, suhi kvasac i so. Mijesite rukama pa po potrebi dodajte još malo brašna. Nemojte dodati previše brašna jer tijesto treba ostati ljepljivo.

Tijesto prekriti krpom i ostaviti sa strane oko 45 minuta kako bi se udvostručilo. Za to vrijeme pripremiti nadjev.

Sir i šunku naribati te pomiješati s krem sirom, odnosno sirnim namazom.

Nakon 45 minuta premijesiti tijesto. Nemojte dodavati još brašna. Podijelite tijesto na dvije jednake kugle, svaku kuglu razvaljajte u oblik kruga pa narežite na osam trukuta. Na širi dio trokuta dodajte kšiku nadjeva, urolajte i posložite na pleh obložen papirom za pečenje.

Po želji premažite mješavinom maslaca i začina.

Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.

Pročitajte još