Angelina Jolie o svom brendu: Nije mi cilj biti modna dizajnerica

Piše: I. H.

Angelina Jolie je u intervjuu za Vogue progovorila o svom brendu Atelier Jolie. Iako nikad nije pratila modne trendove, svjesna je da odjećom stvaramo sliku o sebi, a koncept za njezin novi projekt nastao je iz želje da se direktno pozabavi temama samopredstavljanja i identiteta.

 

U vremenu u kojem je održivost jedna od najpopularnijih tema, pokretu kreiranja ekološki osviještenih kolekcija pridružila se i Angelina Jolie, te je prije nekoliko mjeseci u New Yorku pokrenula ambiciozan projekt Atelier Jolie. Zamišljen je kao prostor za saradnju koji kombinuje usluge krojenja i prerade s galerijskim prostorom za lokalne obrtnike, te kafićem vođenim u partnerstvu s organizacijama izbjeglica.

“Tokom godina sam upoznala mnogo obrtnika”, otkrila je Jolie, uz priznanje da ne želi biti velika modna dizajnerica, već joj je cilj izgraditi zajednicu koja će to postati i u tom smislu njezin projekt razbija tradicionalni kalup slavnih – onaj koji često pojačava kult svog osnivača.

Posljednjih godina glumica se malo pritajila i rijetko je možemo vidjeti na velikim svečanim okupljanjima, a fotografije koje nam donose paparazzi ipak redovno privlače veliku pažnju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

Osim što fotografijama dobijemo bar neki uvid u život holivudske zvijezde, pred nama se  nađu i efektne kombinacije, koje Jolie bez napora stvara, kreirajući tihi luksuz. Iako to ne želi priznati, njezin je pristup modi veoma utjecajan. Fanovi na društvenim mrežama detaljno analiziraju svaki komad njezinih outfita, a izostankom želje da od sebe napravi spektakl samo je pridonijela utisku tihog luksuza.

 

 

“Bila sam prilično crna kad sam bila mlada. Bila sam pankerica, a ne popularno dijete. Išla sam u trgovine polovne robe, rezala stvari, palila rupice cigaretama, takva sam bila kao tinejdžerica i ne bih to mijenjala ni za šta”, ispričala je.

 

Nekad mlada buntovnica danas teži minimalizmu i klasici, te to želi prenijeti i u svoj brend.

 

“Pomalo mi je smiješno to što se bavimo modom. Mislim da niko od nas nije pretjerano pomodan”, kaže, misleći na sebe i svoju djecu, te dodaje: “Ali budući da živimo u svojoj odjeći, ona je u velikoj mjeri dio onoga što jesmo i nešto što je važno istražiti, posebno za mlade.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Atelier Jolie (@atelierjolieofficial)

Kako Jolie kaže, koncept za njezin novi projekt nastao je iz želje da se direktno pozabavi samopredstavljanjem i identitetom, a otkrila je i da nikada nije nametnula djeci kako da se oblače, čak ni za javne nastupe, za koje se ne moraju uređivati ako to ne žele.

Pročitajte još