Ovih će vam 7 zdravih navika popraviti seksualni život

Piše: L. K. P.

 

Redovita tjelovježba može pomoći i muškarcima i ženama da poboljšaju svoj seksualni život i povećaju libido; rutinska tjelovježba tako održava kardiovaskularni sustav zdravim, što je važno za libido i erekciju.

Zdrave navike i promjene načina života mogu unaprijediti sve aspekte života pa tako i povećati libido, odnosno poboljšati seksualni život, a možda pomoći i u rješavanju problema kao što su erektilna disfunkcija kod muškaraca i seksualna disfunkcija kod žena. Naime seksualno uzbuđenje i funkcija ovise o zdravom kardiovaskularnom sustavu i dobrom općem zdravlju, tako da i muškarci i žene mogu poboljšati svoje seksualne živote održavanjem zdravog načina života.

Nikotin je snažan vazokonstriktor koji sužava krvne žile, što može dovesti do oštećenja arterija i vena. Male krvne žile u penisu posebno su osjetljive na oštećenja – stoga pušenje može imati negativan učinak i na seksualni život, a prestanak pušenja ga može poboljšati i povećati niski libido.

Vježbajte

Redovita tjelovježba može pomoći i muškarcima i ženama da poboljšaju svoj seksualni život i povećaju libido. Rutinska tjelovježba održava kardiovaskularni sustav zdravim, što je važno za libido i erekciju. “Tjelovježba također može povećati razinu spolnih hormona kao endorfina, pomoći ženama da se osjećaju bolje i poboljšati našu sliku o vlastitom tijelu, kaže dr. Jennifer Berman, urologinja i stručnjakinja za žensku seksualnu medicinu s Beverly Hillsa, Kalifornija.

 

Tehnike upravljanja stresom kao što su meditacija i joga također mogu poboljšati vaš seksualni život. “Stres je tihi ubojica – na neki način gori od bolesti srca ili čak raka, kaže dr. Berman, jer postupno postara tijelo, a trenutačno podiže razinu kortizola i adrenalina, što može utjecati na hormone seksualne reakcije. “Tijekom meditacije oslobađate ljekovite hormone”, dodaje.

Nedostatak sna je povezan s erektilnom disfunkcijom i problemima sa seksualnim odgovorom kod žena. Kao i kod metoda smanjenja stresa, korisni hormoni otpuštaju se tijekom sna, kaže Berman.

Ako je san prekinut apnejom, stresom, lijekovima i slično, to utječe na kemiju mozga, kao i na raspoloženje, a dovoljan odmor može povećati libido i poboljšati vaš seksualni život.

 

Ograničite konzumaciju alkohola

Crno vino i drugi alkohol mogu imati neke prednosti kada se piju u umjerenim količinama i tada pijenje može biti oslobađajuće. Osim toga, neki alkoholi poput crnog vina sadrže flavonoide koji mogu pomoći u zaštiti od određenih bolesti poput bolesti srca i nekih vrsta raka. “Ipak, ako se s njim pretjera, alkohol je droga koja djeluje depresivno i može pogoršati tjeskobu, rekla je Berman za Every Day Health. Zato se, kaže, svima preporučuje umjerena konzumacija alkohola; što znači jedno piće dnevno za žene, dva za muškarce.

Konzumirajte manje kofeina

Kofein je vazokonstriktor, što znači da može imati negativan učinak na protok krvi, no postoje neki dokazi da čokolada, koja sadrži nešto kofeina, može imati pozitivan učinak na libido. Iako nema definitivnog dokaza koji povezuje kofein s erektilnom disfunkcijom ili poremećajem seksualnog uzbuđenja kod žena, liječnici znaju da kofein može ograničiti krvne žile, pa bi umjerena konzumacija mogla biti najbolja praksa kada je u pitanju libido i zdrav seksualni život.

Jedite zdravo

Prehrana bogata raznobojnim voćem i povrćem bogatim antioksidansima izvrsna je za dobro opće zdravlje, što zauzvrat može povećati libido i poboljšati vaš seksualni život. “Mediteranska prehrana, koja se temelji na zdravom voću i povrću te hrani s omega-3 masnim kiselinama, izvrsna je i za seksualno zdravlje”, kaže Berman i dodaje da dodaci poput multivitamina i antioksidansa poput CoQ10 i likopena (za koji se smatra da pomažu u sprječavanju raka prostate) također mogu pomoći u jačanju libida.

Pročitajte još