Salma Hayek otkrila tajnu mladolikog izgleda u 57. godini: Zvuči čudno, ali žene u njenoj porodici ga primjenjuju oduvijek

Piše: I. H.

 

Meksičko-američka glumica Salma Hayek nedavno je proslavila 57. rođendan, a ona spada u one holivudske zvijezde za koje prvo posumnjate da imaju toliko godina koliko ste pročitali da imaju.

Zvijezda jednih od najvećih filmskih hitova prethodnih decenija danas ne izgleda mnogo drugačije nego na početku karijere, a ističe da na tome može da zahvali svojoj njezi.

Pored jedne biljke koja joj je najvažniji saveznik u održavanju mladolikog i njegovanog izgleda, Salma naglašava važnost jednog koraka koji mnogi smetnu s uma, a njoj se pokazao dragocjenim.

 

Savjet Salme Hayek za lice bez bora

Kako je istakla jednom prilikom, za Salmu Hayek je nedopustivo otići u krevet sa šminkom ili, uopšte, nečiste kože lica.

„Nikad ne idem u krevet ako se prethodno nisam umila. Nikad u životu“, otkrila je glumica za InStyle.

„Čak i ako sam bolesna, umorna, pa ni ako sam pijana! Mogla bih da zaboravim da skinem haljinu, cipele i nakit, ali nikada šminku. To mi je u prirodi.“

 

Međutim, iako je za nju umivanje prije spavanja nešto što se podrazumijeva, ujutro će ga radije preskočiti.

„Baka me naučila da se nikad ne umivam kad ustanem. To nije odvratno“, rekla je glumica za GQ prije nekoliko godina.

„Tokom noći koža proizvodi ulja koja su koži potrebna da bi izgledala mladoliko. Ona se regenerira. Zato na večer dobro operite lice, ali se ne trudite previše oko toga ujutro“, savjetuje Salma Hayek.

Pravilna njega kože veoma je bila važna ženama u njenoj porodici, pa je i Salmina majka postavila kćerki dobar primjer.

„Moja majka je bila veoma vrijedna kada je riječ o rutini njege ljepote. Za nju je to bilo kao religija“, otkrila je glumica i dodala da je njena mama pravila i domaće kreme.

 

Umivanje prije odlaska na spavanje

Pranje lica i čišćenje kože prije nego što legnemo u krevet veoma je važno, stalno podsjećaju dermatolozi i trebalo bi da bude obavezan dio večernje rutine.

 

Ako se šminkate, nema tu mnogo filozofije – pranjem lica ćete ukloniti ostatke šminke i spriječiti začepljivanje pora, koje izazivaju akne, mitisere i, uopšte, probleme s kožom. Prema jednom istraživanju, naša koža apsorbuje do 60% hemikalija iz proizvoda, a one dalje mogu da zapuše pore i spriječe da koža normalno “diše”.

Također, umivanje je važno jer ćete ukloniti svu prljavštinu i bakterije, kao i naslage mrtvih ćelija, znoj, čestice zagađenja… sve što može da izazove oštećenja, ubrza starenje i zapuši pore.

S obzirom na to da je sloj kože oko očiju vrlo osjetljiv, važno je da se lice dobro opere prije nego što se nanesu proizvodi za njegu, naročito oko očiju. Ukoliko lice nije čisto, preparati ne mogu pravilno da djeluju i samo se nagomilavaju na bakterijama. Dakle, ako vam se desilo da namažete kremu bez prethodnog umivanja, napravili ste veliku grešku.

Pročitajte još