Napravite arapski hljeb: Tanko i mekano pecivo koje ide odlično uz svako jelo

Piše: L. K. P.

 

Arapski hljeb, tabunski, somun, tabun… kako god ga zvali, ovo pecivo je zaštitni znak bliskoistočne kuhinje.

Mekani, okrugli somuni važan su dio palestinske nacionalne kuhinje i osnova jela po imenu musahan. Njemački orijentalista Gustaf Dalman dokumentovao da se u Palestini ovaj hljeb pravio početkom 20. vijeka, kada se često punio mješavinom sira i luka i špinata i luka ili suhim grožđem i pinjolima.

Ovakva peciva popularna su širom Bliskog istoka, gdje se prave u raznim varijantama i imaju različita imena.

Najjednostavniji recept za okrugle lepinjice s Bliskog istoka

 

Sastojci:

 

4 šolje brašna

1 kašika soli

1 kesica suhog kvasca

2 kašike maslinovog ulja

1¾ šolje vruće vode

Priprema

Sipajte u zdjelu malo mlake vode, pa u to sipajte suhi kvasac i razmutite, pa pospite kašikom brašna i ostavite na 5-10 minuta.

Dodajte ostatak brašna i so, pa sipajte maslinovo ulje i vodu i mješajte dok ne počne da dobija oblik tijesta.

Mjesite nekoliko minuta.

Pokrijte i ostavite da nadođe dvostruko.

Ponovo mjesite nekoliko minuta, pokrijte i ostavite ponovo da nadođe duplo.

Uključite rernu na 200°C.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, pa kidajte manje komade i oblikujte lepinjice.

Pecite u podmazanom plehu, svaku lepinju po 7-10 minuta.

Pročitajte još