Arapski hljeb, tabunski, somun, tabun… kako god ga zvali, ovo pecivo je zaštitni znak bliskoistočne kuhinje.
Mekani, okrugli somuni važan su dio palestinske nacionalne kuhinje i osnova jela po imenu musahan. Njemački orijentalista Gustaf Dalman dokumentovao da se u Palestini ovaj hljeb pravio početkom 20. vijeka, kada se često punio mješavinom sira i luka i špinata i luka ili suhim grožđem i pinjolima.
Ovakva peciva popularna su širom Bliskog istoka, gdje se prave u raznim varijantama i imaju različita imena.
Najjednostavniji recept za okrugle lepinjice s Bliskog istoka
Sastojci:
4 šolje brašna
1 kašika soli
1 kesica suhog kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1¾ šolje vruće vode
Priprema
Sipajte u zdjelu malo mlake vode, pa u to sipajte suhi kvasac i razmutite, pa pospite kašikom brašna i ostavite na 5-10 minuta.
Dodajte ostatak brašna i so, pa sipajte maslinovo ulje i vodu i mješajte dok ne počne da dobija oblik tijesta.
Mjesite nekoliko minuta.
Pokrijte i ostavite da nadođe dvostruko.
Ponovo mjesite nekoliko minuta, pokrijte i ostavite ponovo da nadođe duplo.
Uključite rernu na 200°C.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, pa kidajte manje komade i oblikujte lepinjice.
Pecite u podmazanom plehu, svaku lepinju po 7-10 minuta.