Prva dama sevdaha: Omaž velikoj divi Bebi Selimović

Piše: A. H.

 

Beba Selimović rođena je 1939. godine u gradu Trebinju kao Izeta Selimović. Nadimak “Beba” dobila je u krugu vlastite porodice jer je najmlađe dijete bila kod svojih roditelja. Nadimak je naknadno prisvojila i kao svoje umjetničko ime.

U dobi od četiri godine, Beba se zajedno s porodicom preselila u Sarajevo gdje je završila školovanje.

Pjevačka karijera Izete Bebe Selimović započela je 1957. godine, kada je ova buduća zvijezda imala osamnaest godina. Te je godine, naime, bila jedna od šest odabranih osoba (među velikom konkurencijom od čak tristo takmičara kojima je bila dana prilika da zapjevaju za Radio Sarajevo.

Svoj prvi veliki hit, pjesmu “U mojoj bašti zumbuli cvjetaju”, snimila je četiri godine nakon što je postala vokalna solistica Radio Sarajeva.  Ipak, pjesma po kojoj je najpoznatija i koja se sluša i danas je “U srcu mome živiš samo ti”.

Kao jedna od najpopularnijih pjevačica izvorne bosanske sevdalinke, Izeta Beba Selimović je tokom svoje duge i uspješne karijere dobila brojna prestižna priznanja za doprinos muzici.

Beba je kroz karijeru opravdala status prve dame sevdaha, uvijek odmjerena, dostojanstvena i sofisticirana s držanjem kao s dvora na čemu su joj mogle pozavditjeti mnoge svjetske zvijezde.

Selimović je i u Bivšoj Jugoslaviji važila za veliku damu kojoj se i danas dive i pominju je od Vardara do Triglava kada je riječ o emisijama o divama i damama na nekadašnjoj estradnoj sceni.

Pjevačica je umrla 2020. u Sarajevu u 80. godini života.

 

 

Pročitajte još