Meghan Markle želi nastaviti život bez kraljevske porodice i prepucavanja: No, Harry ne odustaje

Piše: I. H.

Meghan Markle fokusirala se na budućnost i svoju porodicu s princem Harryjem. I dok se 42-godišnja vojvotkinja od Sussexa odmakla od kraljevske porodice i usmjerila se na druge stvari, princ Harry još uvijek ima “nedovršenog posla“, kaže za People Omid Scobie, autor nove knjige Endgame.

 

“U ranom procesu pisanja knjige, neki od izvora bliskih Meghan na koje sam se ranijih godina stvarno oslanjao ovaj put su bili poput: ‘Znate šta, ona ne želi imati ništa s tim’“, kaže Scobie, koji je pratio kraljevsku porodicu više od decenije.

 

“Za Harryja je to drugačije. Još uvijek ima nedovršenog posla kada su u pitanju borbe s novinarima. Njegov će izazov biti pronaći nešto što će to izbalansirati kako bismo imali priliku vidjeti ga kako radi u prostoru koji nije povezan s vezama koje sežu u prošlost,“ kaže.

 

Ipak, Meghan i Harry održavali su otvorenu komunikaciju s kraljem Charlesom te su mu čak početkom ove sedmice čestitali i rođendan.

“Kod Harryja postoji nevoljko prihvatanje da je to upravo njegov otac. No, radije bi to imao u životu nego da taj odnos potpuno prekine. I bio sam iznenađen kada sam saznao da se čak i Meghan dopisuje sa Charlesom, šalje fotografije djece. Dakle, postoji volja.“

 

U maju se Harry nakratko pojavio na krunidbi svog oca kralja Charlesa i kraljice Camille, ali nije bio pozvan da se pridruži kraljevskoj porodici na balkonu palače. Meghan i njihova djeca, 4-godišnji princ Archie i dvogodišnja princeza Lilibet ostali su kod kuće gdje su slavili Archiejev rođendan.

 

Scobie u svojoj knjizi govori i o raspadu kraljevske porodice i slabljenju moderne monarhije. Prema autoru, Harry je prikaz ‘u retrovizoru’ za svog brata, princa Williama.

 

“William je toliko napredovao na svom putu da je ono što je danas važno vrlo različito od onoga što je bilo važno prije 10 godina“, kaže Scobie.

 

 

“To stvarno osjećate kada razgovarate s ljudima koji rade u palači, da ono što Harry i Meghan, ali uglavnom Harry, kažu, stvarno smatraju iritantnom bukom. Osjećaji ovog čovjeka više ništa ne vrijede. To je nekako tipično za svaku veliku korporaciju. Znam da je drugačije jer su porodica. No, kao što već dugo znamo, značenje porodice za njih je vrlo različito“, kaže.

Kraljevska porodica, naravno, nije poznata po pokazivanju snažnih osjećaja. Ali u Endgameu, Scobie piše da možda više nego u bilo kojem drugom trenutku u historiji, kraljevska porodica ignoriše svoje unutrašnje lomove na vlastitu odgovornost, jer je ‘dijelom mišljenja britanske javnosti da je kraljevska porodica zapravo nacionalna porodica’.

 

Ipak, kaže Scobie, prijestolonasljednik, 41-godišnji William dao je prednost svojoj lojalnosti monarhiji, čak je tiho sarađivao s britanskom štampom kako bi potkopao 39-godišnjeg Harryja.

Skoro godinu dana nakon što je Harry u svojim memoarima Spare ogolio bolni jaz između sebe, a svijet saznao razmjere podjele između dva brata, ‘apsolutno se ništa nije promijenilo’, kaže Scobie.

Povrijeđenost i ljutnja između Williama i Harryja – jednog, princa od Walesa i budućeg kralja i drugog, vojvode od Sussexa i stanovnika Kalifornije – sada je očvrsnula u nešto hladnije i nepokolebljivije, kaže Scobie: u ravnodušnost.

‘Smatrao sam Harryjevo izdavanje Sparea kao njegov posljednji pokušaj da svojoj porodici kaže kako se godinama osjeća. Jer očito nikada nije postojao dovoljno otvoren odnos koji bi podržao takve razgovore ili dijeljenje tih osjećaja.’

Pročitajte još