Shakira se nagodila u slučaju porezne prevare i izbjegla suđenje: Prijetilo joj čak osam godina zatvora

Piše: L. K. P.

Shakiri (46), u ponedjeljak u Barceloni, započelo je suđenje zbog optužbi da nije platila 14,5 miliona eura španskog poreza na dohodak između 2012. i 2014. godine. Shakira se ipak uspjela nagoditi sa sudom, donosi BBC.

– Tokom svoje karijere, uvijek sam pokušavala činiti ono što je ispravno i davati pozitivan primjer drugima. To često znači poduzimanje dodatnog koraka u poslovnim i osobnim financijskim odlukama kako bih našla najbolje rješenje. To uključujući traženje savjeta od vodećih svjetskih poreznika ‘PricewaterhouseCoopers International Limited i Ernst & Young Global Limited’ koji su bili moji savjetnici tijekom cijelog ovog procesa – rekla je pa dodala:

– Nažalost, uprkos tim naporima, porezne vlasti u Španiji pokrenule su postupak protiv mene kao što su pokrenule postupak protiv brojnih profesionalnih sportaša i drugih istaknutih pojedinaca, crpeći tim ljudima energiju, vrijeme i spokoj godinama. Iako sam bila odlučna braniti svoju nevinost na suđenju za koje su moju odvjetnici bili uvjereni da bi presudilo u moju korist, donijela sam odluku da ću konačno riješiti ovu stvar u najboljem interesu za moju djecu koja ne žele vidjeti svoju mamu kako žrtvuje svoju dobrobit u ovoj borbi.

– Moram se riješiti stresa i emocionalnog opterećenja koje sam imala posljednjih nekoliko godina i fokusirati se na ono što volim – moju djecu i mogućnosti koje će mi doći u karijeri, uključujući nadolazeću svjetsku turneju i moj novi album, zbog čega sam izrazito uzbuđena. Izuzetno se divim onima koji su se borili protiv ovakve nepravde do kraja, ali za mene je današnja pobjeda vraćanje vremena za moju djecu i karijeru – zaključila je.

Pjevačica poznata po hitu ‘Hips Don’t Lie’, najavila je ranije kako će se boriti protiv, kako je rekla, lažnih optužbi. Shakira tvrdi i kako je platila ono što je porezna uprava rekla da duguje prije nego što je podnijela tužbu i inzistira na tome da nije živjela u Španiji tokom tog razdoblja, jer ju je, kako navodi, njezin posao doveo do ‘nomadskog života’.

Pročitajte još