Povratak na velika vrata: Vrijeme je za crvenu na usnama

Piše: I. H.

Dok su drugi ruževi za usne dodatak odjevnoj kombinaciji, crvenom ružu je dodatak odjevna kombinacija. Obučete li uz njega pripijenu crnu haljinu, izgledat ćete vamp, a padne li vam izbor na trenerku, crveni ruž će dati mladenački utisak. Farmericama i bijeloj košulji daje pak ženstvenost, a dugoj satenskoj haljini glamuroznost.

 

Crveni ruž može, doduše, izgledati i vulgarno, ako se kombinuje s prenapadnom ili previše izazovnom odjećom, stoga takve komade izbjegavajte. Njegova višeznačnost rezultat je i historijskih prilika. Crvene usne su bile simbol ženstvenosti i seksualnosti još od doba Sumerana, koji su mrvili u prah određenu vrstu stijene crvene boje i njom rumenili usne, kao i u vrijeme starih Egipćana koji su rumenilo dobijali gnječenjem štitastih uši vrste Cochineal (košenil) od kojih se dobijala crvena boja za tkanine.

Crveni ruž je bio zaštitni znak sufražetkinja, boraca za žensku ravnopravnost na početku 20. stoljeća, pa od tada označava snažne žene, ali, prema nekim mišljenjima, i žene lakog morala, kako o feministkinjama govore muškarci do dana današnjeg. Crveni ruž je i simbol protesta protiv korumpiranih političkih elita: 2018. u Nikaragvi, te godinu kasnije u Čileu.

Bio je omiljeni izbor britanske političarke Margaret Thatcher, Željezne lady, kako su je zvali, kao i savremene američke demokratkinje Alexandrije Ocasio-Cortez, članice Zastupničkog doma. Obzirom da je dostupan u više crvenih nijansi (i više cjenovnih razreda), svaka žena ga može naći prema svojoj boji kose i puti, te dubini novčanika.

Pročitajte još