Influenserica Zerina Patković ekskluzivno o povratku u medije za “Azru”: Posao na radiju dogodio mi se slučajno

Piše: A. H.

 

 

Bosanskohercegovačka influenserica i voditeljica od ovog ljeta je televizijski studio zamijenila radijskim. S obzirom na to da nije imala radijskog iskustva kako ističe brzo se snašla i već nekoliko mjeseci uspješno plovi posadom Radija “Mix” gdje kroz smijeh priznaje da bi se tu mogla zamisliti sve do penzije. Samo za “Azru” otkirva s kojim izazovima se srela u novoj ulozi, te koliko angažman na društvenim mrežama trpi zbog njenog novog posla.

Za početak kako se desilo da poslije tv iskustva završite na radiju?
Kao i sve lijepe stvari u životu i ovo se desilo sasvim slučajno.  Cijela ta priča je počela još u ljeto kada su me pozvali na razgovor i ponudili mi angažman. S obzirom da sam od početka svoje medijske karijere radila isključivo kao TV voditeljica nisam imala nikakvog radijskog iskustva. Mislila sam da će mi to biti velika prepreka ali ispostavilo se da nije i za jako kratko vrijeme sam naučila sve što se tiče radija i posla radijske voditeljice. Sad sam tu već nekoliko mjeseci i često se šalim s kolegama da mi je toliko lijepo da planiram ostati ovdje do penzije.

Koliko se razlikuje rad na radiju od onog na TV?
Mnogo. Na televiziji se sve svodi na sliku za razliku od radija gdje se sve svodi na glas odnosno slušanje. Ponekad je to izazov jer slušateljima pričom i riječima morate dočarati neke slike i situacije koje oni ne mogu vidjeti.
Sama struktura programa se također razlikuje kao i priprema programa gdje rečenice moraju biti kratke, jasne i koncizne kako slušalac ne bi izgubio pažnju dok vas sluša. Prednost je što je posao na radiju puno ljepši, opušteniji i puno manje stresan od posla na televiziji.

S kojim izazovima se surećete radeći novi posao?
Na početku je bilo baš mnogo izazova jer kao što rekoh došla sam bez ikakvog radijskog iskustva. Dodatni problem je bio što sam godinama radila na televiziji i sve ono što sam dotad znala i naučila je ustvari trebalo da zaboravim i da se prilagodim drugačijem medijskom formatu-radiju. Trebalo je da savladam rad na mikseti koji mi je zapravo bio i najveći izazov, zatim montažu koju do tada nikad nisam radila, pisanje kratkih i zanimljivih rečenica i sl. Savremene radio stanice su zasnovane na principu “one man show” što znači da sam u programu i urednica i voditeljica i tonac i producentica.
Sve to mi je to na početku izgledalo teško, zahtjevno na momente čak i da to nije za mene ali nakon samo dvije sedmice ušla sam u rutinu i zasad mirno plovim u radijskim vodama. Nadam se da će tako i ostati.

Da li nekada u vrtlogu muzike i komunikacije sa slušateljima zaboravite da ste na poslu?
Vjerovali ili ne, meni je svaki dan tako-kao da nisam na poslu. Kad dođem kući obično me mama nazove ili ja nju i kad me pita: “Jesi li se umorila na poslu?” a moj odgovor je uvijek nisam. Zaista, posao koji radim nije ni fizički ni psihički naporan ni težak i mislim da je jedan od rijetkih za koji možete takvo nešto reći. Program radija Mix je koncipiran tako da svaki dan imamo neke interesantne i opuštajuće teme, teme koje se tiču politike, crne hronike i sl. ne radimo o kojima razgovaramo sa našim slušateljima, a između toga uživamo u dobroj muzici, kratkim zanimljivim/smiješnim informacijama kako iz naše zemlje, tako i regiona i svijeta, servisnim informacijama i nagradnim igrama. Atmosfera ja jako opuštena i zabavna jer to i jeste primarni cilj našeg programa, nasmijati i zabaviti slušatelje ali usput ih i educirati o određenim stvarima. Dobra interakcija sa slušateljima i zabavno-edukativni sadržaj je ključ za kvalitetan radijski program.

U posljednje vrijeme u regionu i kod nas, sve više lijepih lica odlazi na radio, šta mislite zašto je to tako?
Kao što rekoh kod mene je to bilo sasvim slučajno i spontano. Da ste me pitali prije tri ili pet godina da li bih radila na radiju moj odgovor bi vjerovatno bio ne, ali nikad ne znamo kakva iznenađenja nam život sprema pa je tako i mene počastio ovim angažmanom. Moguće je da se sve više TV voditelja odlučuje za radijski posao jer je puno manje stresan a sa druge strane vam pruža mogućnost da pokažete sve svoje vještine i kompetencije. Prvenstveno one fonetske, a zatim i kreativne. Kad radite kao TV voditeljica većina ljudi misli da ste tu samo zato što ste lijepi i atraktivni. kod nas to često i jeste slučaj ali s obzirom da je za posao radijske voditeljice fizički izgled nebitan nameće se sam zaključak da ste tu prvenstvo zbog svoje pameti i radne sposobnosti, a ne izgleda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zerina Patković (@zerinapatkovic)

Uspijevate li uskladiti obaveze za angažman na društvenim mrežama i novom poslu?
Uspijevam. Na radiju Mix radim samo od ponedjeljka do petka tako da mi svaki vikend ostaje slobodan da radim kampanje za klijente na Instagramu. Ukoliko nemam kampanju vikend iskoristim da se odmorim ili odem na putovanje.
Moram Vam priznati da iako mjesecima unazad radim kao radijska voditeljica ja još uvijek nisam objavila svojim pratiteljima na Instagramu moj novi radni angažman. 🙂
To ću učiniti u narednih dan ili dva i iskreno jedva čekam da čujem njihove komentare i reakcije.

Kako komentirate sve veći angažman influensera u društveno angažiranom kontekstu i projektima?
To je predivno i sretna sam što mi influenseri koristimo svoj uticaj na društvenim mrežama za neke bitne stvari u državi, ali i šire te da ukažemo na neke probleme, izazove i nepravilnosti jer se to donekle i podrazumijeva. Imamo tu obavezu i društvenu odgovornost da podižemo svijest po pitanju mnogih stvari. Društvene mreže su postale jedna vrsta medija, a mi influenseri glas onih koji se ne mogu čuti ili se ne čuju dovoljno. Ja ću svoj Instagram profil uvijek koristiti, između ostalog, u te svrhe i rado podržati svaki društveno-odgovorni projekat.

Često putujete, imate li već neku destinaciju za novogodišnje praznike?
Putovanja su moj strast i veliki ispušni ventil. Svaku priliku koju imam koristim da otputujem negdje pa barem na dva dana.
Za novogodišnje praznike radim tako da neću nigdje ići ali sam za decembar već isplanirala odlazak na advent u Zagreb i na božićni market u Frankfurt.

Pročitajte još