Ideja za jednostavnu večeru: Pečeni krompir punjen mesom

Piše: L. K. P.

Donosimo recept za jednostavnu večeru, pečeni krompir punjen mesom.

Sastojci:

8 većih krompira,

500 g mljevenog mesa,

Bijlei luk, 2

glavice luka,

3 dl pasiranog paradajza,

1 dl crnog vina,

8 kašikica kiselog vrhnja,

1 dl maslinova ulja,

so,

biber

i drugi začini

 

Postupak:

Krompire operite, osušite i koru premažite maslinovim uljem te utrljajte u nju sol. Stavite ih u lim i prekrijte folijom te pecite u pećnici na 200 stepeni oko sa i po. Za to vrijeme nasjeckajte luk, popržite na maslinovu ulju pa dodajte meso i bijeli luk.

Kad meso posmeđi, dodajte vino, a nakon 15 minuta i pasirani paradajz. Promiješajte i poklopite te pustite da se kuha 45 minuta, povremeno miješajući.

Posolite i pobiberite te dodajte mediteranskih začina. Kad je krompir gotov, tanko mu odrežite ‘poklopac’ po dužini i izdubite sredinu. Izdubljenu sredinu protisnite gnječilicom. Dodajte so i biber. Ubacite i meso te promiješajte. Napunite krompire i zapecite ih 10-15 minuta na 180 stepeni.

Pročitajte još