Meksička kuhinja sve je popularnija na našim prostorima jer spaja: tijesto, meso i začini, a svega u izobilju.
Jedno od takvih jela su i takitosi, koji se sastoje od urolane tortilje s nadjevom od mesa, pržene u vrelom ulju.
Prvi put se takito (taquito), odnosno “mali takos”, pominje u kuharicama s početka 20. vijeka, a negdje u to vrijeme je postao veoma popularan u Americi, gdje je prodavan kao ulična brza hrana.
Uz meso u filu mogu se redati i razni sirevi, a obično se biraju piletina ili govedina, dok su opcije s umacima uz koje se takitos servira brojne. Uglavnom su to kisela pavlaka i čuveni gvakamole sos, ali slobodno eksperimentišite sa čilijem, slatkom paprikom, suhim začinom, začinskim biljem…
Sastojci
Za takitose:
60 g (najbolje kukuruznog) brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašičice soli
100 g maslaca
200 ml mlake vode
Za punjenje:
400 g pilećih prsa
Za umak:
1 čaša kisele pavlake
po ukusu so i biber
ulje po potrebi (za prženje)
po želji čili u prahu, suhi začin, majoneza, vlasac, slatka crvena paprika, so i biber…
Priprema:
Sipajte brašno (možete koristiti bilo koje, ali se tradicionalno koristi kukuruzno), so i prašak za pecivo u jednu posudu, pa dodajte maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi i počnite da mjesite uz dodavanje malo po malo vode dok ne dobijete fino i glatko tijesto.
Razvucite oklagijom vrlo tanko (kao palačinke), pa sjecite krugove ili trouglove.
Isjecite pileće meso na tračice i začinite po ukusu, pa propržite na malo ulja s obje strane dok ne porumeni.
Stavite na jedan kraj isječenog komada tijesta začinjeni štapić piletine, namažite malo kisele pavlake, pa urolajte kao palačinku. Provodite na jednom do tri mesta čačkalicom da se ne bi raspalo i pržite dok lijepo ne porumeni sa svih strana.
Služite uz umak od kisele pavlake uz dodatak začina po želji.