Meghan Markle otkrila imena osoba koje je brinulo hoće li Archie biti “previše taman”

Piše: I. H.

Prošle su skoro tri godine kako su princ Harry i Meghan Markle u bombastičnom intervjuu kod Oprah Winfrey “uperili prstom” u kraljevsku porodicu i otkrili da su neki članovi porodice izrazili svoju zabrinutost o tome kakva će biti boja kože njihovog tada još nerođenog sina Archieja, a jedan član porodice se pitao hoće li biti previše tamna. Supružnici su tada rekli kako nikada neće otkriti ko je izrekao tako nešto, nakon čega se u javnosti počelo nagađati o kome bi moglo biti riječ.

 

Iako imena prozvanih članova nikada nisu javno otkrivena, britanski novinar Omid Scobie, koji je istovremeno i biograf “odbjeglih” članova kraljevske porodice, Meghan i Harryja, u svojoj novoj knjizi “Endgame” otišao je korak dalje i otkrio da je Meghan u privatnim pismima koje je slala kralju Charlesu imenovala dva člana kraljevskog domaćinstva koji su bili uključeni u kontraverzne razgovore o boji kože njezinog sina.

Nije poznato je li drugi optuženi član kraljevske porodice ili neko ko radi za njih. Scobie tvrdi da zna imena no da ga zakoni u Ujedinjenom Kraljevstvu sprječavaju da otkrije o kome je riječ. A imena dobro zna i kralj Charles koji je bio jedini stariji član porodice koji je u proljeće 2021. godine kontaktirao vojvotkinju nakon intervjua kod Oprah.

 

Na početku su mnogi bili uvjereni da je Charles bio upleten u sporne razgovore, nakon toga krivnja je pala i na vojvotkinju Camillu, a neki su otišli toliko daleko da su bili uvjereni da je u te razgovore bio upleten i princ William, no kraljevska biografkinja Lady Colin Campbell ranije je kazala da je uvjerena kako je glavna protagonistica ove priče bila kraljičina kćerka princeza Anne koja je, prema njezinim riječima, izrazila zabrinutost za Meghan i kako će se uklopiti u porodicu, no taj njezin komentar sasvim je pogrešno shvaćen.

 

“Zbog spominjanja različite kulture, Harry je shvatio da se tu radi o boji kože. Anne je izrazila brigu razmišljajući o posljedicama da se neko ‘takav‘ uključi u kraljevsku porodicu, te je rekla da to neće izazvati probleme samo porodici, već i djeci koja će nastati iz te veze. Harry je to odmah poletio prenijeti Meghan koja je to povezala s bojom kože. Radi se o osobi koja jedva čeka naći problem tamo gdje ga nema”, izjavila je ranije Campbell.

Također, dodala je i da je princeza Anne bila zabrinuta da Meghan možda “ne poštuje instituciju i porodicu u koju se udala”. “Niko nije kriv za rasizam. No, princeza Anne prva je rekla Harryju da se ne ženi tom djevojkom jer ona nije prikladna za zemlju, ni za taj posao”, tvrdila je Campbell.

Iako nikada nije stigla službena potvrda o tome ko je svojim razmišljanjima povrijedio Meghan koja je na kraju odlučila napustiti London i s porodicom preseliti u Sjedinjene Američke Države, o optužbama se službenim saopćenjem nedugo nakon intervjua kod Oprah oglasila i kraljica Elizabeta.

 

“Cijela porodica je s tugom primila činjenicu o tome koliko su izazovne protekle godine bile za Harryja i Meghan. Pitanja kojih su se dotaknuli, naročito ona koja se tiču rase, su zabrinjavajuća. Iako se nekih događaja možda prisjećamo na različite načine, svakako ih tretiramo vrlo ozbiljno i pozabavit ćemo se s njima privatno unutar porodice. Harry, Meghan i Archie će uvijek biti voljeni članovi naše porodice”, poručila je kraljica Elizabeta II. u dopisu nešto više od godinu dana prije svoje smrti koja se dogodila 8. septembra 2022. u dvorcu Balmoral.

Pročitajte još