Slučajno otkriveno ko je u kraljevskoj porodici raspravljao o boji kože malog Archiea

Piše: L. K. P.

U najnovijoj epizodi emisije “Piers Morgan Uncensored” u srijedu, otkrivena su imena dvoje članova kraljevske porodice koji su navodno bili “zabrinuti” zbog boje kože sina princa Harryja i Meghan Markle; Archieja, a koja su slučajno spomenuta u nizozemskoj kopiji biografije Omida Scobieja “Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy‘s Fight for Survival”.

Prema navodima Piersa Morgana ta imena su – kralj Charles III i princeza Kate Middleton, supruga princa Williama, donosi Page Six.

U knjizi, Scobie tvrdi da je Markle (42) napisala pisma Charlesu u kojima je imenovala dvoje članova kraljevske porodice koji su sudjelovali u navodnim “zabrinjavajućim” razgovorima o puti njena i Harryjevog tada još nerođenog sina.

U posljednjem izdanju knjige koja se bavi stanjem britanske monarhije nakon smrti kraljice Elizabete II u septembru 2022., Scobie zbog zakona o kleveti ne imenuje članove porodice za koje se kaže da su dovodili u pitanje Archiejevu boju kože.

Objavljeni odlomak glasi:

“Čak i nakon što su Meghan i Charles u pismu raspravljali o vjerojatnoj nesvjesnoj pristranosti unutar porodice nakon što je otkriveno da je (redigirano) sudjelovao u takvim razgovorima o Archieju, (redigirano) je izbjegavao razgovarati o toj temi s (redigirano)”.

Međutim, nekoliko primjeraka knjige, nastavlja Page Six, koji su prevedeni na nizozemski i objavljeni u Nizozemskoj imali su otisnuta imena.

Morgan (58) objasnio je svojim gledateljima da, iako ne “vjeruje da je itko iz kraljevske porodice ikada dao bilo kakve rasističke komentare”, smatra da njegovi sugrađani imaju pravo znati informacije u koje je samo šačica čitatelja iz druge zemlje nenamjerno upućena.

– Iskreno govoreći, ako Nizozemci koji zalutaju u knjižaru mogu to uzeti i vidjeti ova imena, onda i vi – Britanci, koji plaćate britansku kraljevsku porodicu, također imate pravo znati, kazao je Morgan.

Page Six navodi kako ne mogu neovisno potvrditi imena koja su slučajno otkrivena. Izdavačka kuća Xander objavila je u utorak da je primila zahtjev iz Sjedinjenih Država da naglo prekine prodaju knjige.

 

Pročitajte još