Godišnjica najvećeg skandala izbora za Miss Hrvatske: Lejla Filipović prisjetila se dramatičnih trenutaka

Piše: L. K. P.

Od najvećeg skandala izbora za Miss Hrvatske prošlo je dvadeset pet godina. Nekoliko dana nakon što je 1998. proglašena misicom, Lejli Filipović, tada Šehović, oduzeta je titula i dodijeljena prvoj pratilji Ivani Petković. Lejla je na kraju ipak predstavljala Hrvatsku na izboru ’98., a Ivana Petković godinu kasnije.

U trenutku proglašenja imala je tek navršenih osamnaest godina.

– Prvo mi je teško uopšte prihvatiti toliko godina, kao da je bilo nedavno, često mi se provlači ta tema i nije zaboravljena. I tako mi je uvijek to prisutno jer uvijek neko nije čuo ili se ne sjećaju nekih stvari, no kako god, bilo je teško i tek sad ustvari shvaća, ne znam kako se sad odlučila na tako nešto, i da li bi bila toliko hrabra, i onda se opet mislim – ne bi dala na sebe, priča Lejla za hrvatske medije.

 

Lejlina hrabrost tih dana urezana je u kolektivno pamćenje. No ništa manje hrabra nije bila ni reakcija Tihane Harapin Zalepugin, kojoj su dramatični trenuci također obilježili životni put.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lejla Filipović (@lejla.filipovic)

– Neću sada detaljizirati, ali sjećam se svakog momenta. U jednom hotelu je organizirana presica, ona je proglašena u nedjelju, a u petak je odučeno da joj se titula mora oduzeti i napravljena je press konferencija. Ona je okupila novinare iz cijele Evrope, mi članovi direkcije smo sjedali s jedne strane, novinari s druge, Lejla je hrabro došla s krunom na glavi i rekla – ja vam krunu neću predati. Ja sam u tom momentu osjetila signal i rekla – Tihana, diži se, rekla sam da joj  stom direkcijom viđe ne želim sarađivati ako ćemo morati gledati krvna zrnca djevojkama, istakla je Tihana.

Odbijajući sarađivati s direkcijom koja je donijela kontroverznu odluku, otvara modnu agenciju. Lejla i Tihana nisu se povukle u sjenu, već su nastavile sarađivati kroz modeling.

Bi li Lejla danas nešto promijenila?

– Pa mislim da taj put čak i ne bi jer nekako sam svoju ličnost pokazala, jedino mi je žao da su me u startu, u poletu koji sam ja htjela napraviti u poslu daljnjem, izranjavali, pa sam se malo povukla. I dan danas radim taj posao, ali bih više voljela da sam iza, da ne moram raditi ovo. Vaga sam po horoskopu, taj jedan dio, puno toga što sam mogla iskoristiti, ja sam se povukla, nekako sam morala te svoje rane zaliječiti, govori Lejla.

Lejlina ljepota je neprolazna pa je tako i danas tražen model.

– To je dokaz da se i u ovim godinama još uvijek može baviti ovim poslom. Gledam sad ove prekrasne mlade cure, tako da posla ima za sve, priča Lejla.

I tako je skandal koji je ostavio trajni pečat na modnoj sceni ipak dobio happy end i postao podsjetnik da istinska snaga proizlazi iz hrabrosti suočavanja s vlastitim putem te da prava ljepota dolazi iznutra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti