Dani zdravlja u organizaciji Think pink – Zajedno smo jedno

Prema svjetskim i europskim smjernicama za rano otkrivanje, žene starije od 40 godina jednom godišnje trebaju uraditi mamografski pregled

Piše: Marketing

 

Organizacija „Think pink – zajedno smo jedno“ nastavila je i u ovoj godini, na čijem smo izmaku, sa pružanjem besplatnih mamografskih pregleda za žene u potrebi širom Bosne i Hercegovine u područjima u kojima žene nemaju mogućnost odlaska na redovne preventivne preglede. Redovni preventivni pregledi su jedini način ranog otkrivanja karcinoma dojke, te Dani zdravlja u svakom smislu spašavaju živote.  Prema svjetskim i europskim smjernicama za rano otkrivanje, žene starije od 40 godina jednom godišnje trebaju uraditi mamografski pregled. Tokom Dana zdravlja pored pružanja usluga besplatnog mamografskog pregleda, uvijek nastojimo da ženama omogućimo dodatne preglede, te su žene imale besplatne konsultacije sa ginekologom, mjerenje krvnog pritiska i nivoa glukoze u krvi.

 

Prateći potrebe žena na terenu, ove godine smo odlučili da usluge pružimo i ženama mlađim od 40 godina, koje prema smjernicama za rano otkrivanje, ne spadaju u ciljnu skupinu za mamografiju, te smo uveli ultrazvučne preglede za žene mlađe od 40 godina. Time smo proširili usluge koje pružamo i dodatno edukovali i mlađe i starije žene o važnosti ranog otkrivanja, metodama i preporukama za redovne preglede u skladu sa dobnom granicom, te kroz sveobuhvatan pristup doprinijeli edukaciji i podizanju svijesti o važnosti brige za žensko zdravlje u cjelosti.

 

Ova aktivnost održana je zahvaljujući registracijama građana za Trku/šetnju za ozdravljenje „Race for the Cure“ i podršci poslovnih partnera naše organizacije, te uz veliku podršku udruženja pacijentica okupljenih u Think pink mreži.

Pročitajte još