Slani štapići s produženim rokom trajanja: Mekani, sočni i peti dan svježi kao prvi

Piše: L. K. P.

Ako vam treba ideja za brzo domaće pecivo koje oduševljava i mirisom i ukusom, ovi neodoljivi štapići sa susamom sigurno će vam se dopasti.

Zahvaljujući margarinu i pavlaci, oni su veoma mekani, lagani i vazdušasti, a za pripremu vam treba vrlo malo vremena. Uz to, nema čekanja da tijesto nadođe, a čak i vrijeme pečenja je kratko.

Sastojci:

 

500 g brašna

1 kesica praška za pecivo

180 ml kisele pavlake

2 žumanca + 1 cijelo jaje

250 margarina

2 kašičice soli

susam po ukusu

 

Priprema

 

Izvadite margarin i jaja iz frižidera dva sata ranije, da odstoje na sobnoj temperaturi. U jednoj zdjeli pomješajte brašno i prašak za pecivo, promješajte, pa sklonite sa strane.

U dva umućena žumanca sipajte so, kiselu pavlaku, pa kockice margarina i sve dobro sjedinite.

Dodajte malo po malo brašna i počnite da mjesite rukom dok ne dobijete glatko tijesto.

Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, pa razvijte tijesto oklagijom na 1 cm debljine. Zatim isjeckajte nožem štapiće, pa ih redajte po plehu obloženom pek-papirom.

Umutite cijelo jaje, pa time premažite štapiće i potom pospite susamom.

Pecite oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Pročitajte još