Pogledajte senzacionalnu haljinu napravljenu od biljke s posjeda kralja Charlesa III

Piše: L. K. P.

Londonski dizajneri pronašli su novi način za kreiranje modnih komada od održivih materijala tako što su iskoristili velike listove biljke lopuh koja se nalazi na jednom od posjeda kralja Charlesa III.

Za razliku od velikog broja modnih revija koje završavaju pojavom spektakularne vjenčanice na pisti, na predstavljanju nove kolekcije brenda Vin + Omi za proljeće-ljeto 2024., prestižnu poziciju dobila je elegantna maksi haljina dugih rukava napravljena od lopuha.

– Imate osjećaj kao da nosite svilu. Vrlo je kraljevsk’, rekli su dizajneri.

Lopuh od kojeg je ova kreacija napravljena potječe s kraljevskog posjeda Sandringham, a tek je posljednja u nizu komada napravljenih u saradnji kralja i dizajnerskog dvojca Vin Cara i Omi Ong.

Naime, u proteklim mjesecima, dizajneri su napravili deset novih odjevnih predmeta izrađenih od koprive i reznice vrbe.

Iako nijedan komad (još) nije u prodaji, odjevni predmeti od koprive nalaze se u stalnoj zbirci Muzeja Victoria i Albert u Londonu. Drugi je dio zbirke Nacionalnog muzeja Škotske i bit će izložen u Edinburghu do nedjelje. Ogromna haljina od ljutika sada je u skladištu dok dizajneri određuju gdje će biti arhivirana.

– S kraljem smo se upoznali 2018. dok je još nosio titulu princa od Walesa. Pitao nas je čime se bavimo pa smo rekli da smo u potrazi za posjedima koji sadrže ove biljke. Odmah je pokazao interes te nas pozvao u svoj organski vrt u Gloucestershireu. Kralj Charles gorljivi je borac za zaštitu okoliša i sve je teklo ubrzano, rekao je dizajnerski dvojac.

– Haljine od lopuha i slične kreacije izvrstan su način komuniciranja onoga što je moguće te potiču dizajnere da svijetu predstave sasvim nove opcije u kreiranju održivih komada, poručila je Nina Marenzi, osnivačica Future Fabrics Expo, manifestacija koja predstavlja održiva rješenja za materijale.

Pročitajte još