Talijani na aparatima: Ovo su najčešće greške prilikom kuhanja tjestenine

Piše: I. H.

Kad god smo u nedoumici šta da kuhamo, tjestenina je uvijek dobra ideja. Ako imate kesu tjestenine pri ruci – nemate razlog za brigu. Ona je zasitna i može se spremiti na mnogo različitih načina.

 

Njen ukus zavisit će od toga sa čim planirate da je obogatite, ali i od samih makarona i načina na koji ih kuhate.

 

Iako na prvu djeluje jednostavno, tjestenina često zna zadati muke domaćicama. Razlog su neke od najčešćih grešaka koje svi prave, a o čemu je riječ pogledajte u nastavku teksta.

 

 

Premala šerpa

Tjestenina se znatno širi dok se kuha, pa je važno da koristite veću posudu prilikom njenog kuhanja. Osim toga, tjestenina će se kuhati ravnomjernije ako je potopljena u puno vode. Za jedno pakovanje tjestenine preporučujemo da prokuhate oko 3 litra vode, imajući na umu da će se zapremina povećavati kako se tjestenina kuha.

Pogrešno soljenje vode

Od ključne je važnosti da posolite vodu u kojoj će se tjestenina kuhati. Voda za kuhanje treba da bude dobro začinjena, ali ne i preslana. Otprilike jedna kašika soli na litar vode. Da biste postigli savršen nivo slanosti, probajte vodu dok kuhate.

 

Dodavanje ulja u vodu za kuhanje

Dodavanje maslinovog ulja u vodu za kuhanje može zvučati kao dobra ideja za sprječavanje ljepljenja, ali u stvarnosti to samo izaziva probleme. Ulje ne sprječava ljepljenje, ali će kuhanu tjesteninu učiniti klizavom i spriječit će da se sosovi dobro uhvate na nju.

 

Lomljenje rezanaca

Kada kuhate duge, nezgrapne oblike tjestenine, poput špageta, može biti primamljivo da ih gurnete u lonac tako što ćete ih lomiti. Ipak, to nije dobra ideja. Umjesto toga, koristite visoku šerpu sa puno vode i nježno gurnite tjesteninu u vodu dok potopljeni dijelovi počinju da omekšavaju i tonu. Neće potrajati dugo; samo je potrebno malo strpljenja.

 

Ne dozvolite da vam se tjestenina prekuha

Vrijeme kuhanja navedeno na kutijama za tjesteninu je procjena, a ne pravilo. Mi težimo ka al dente tjestenini, koja je dovoljno mekana, ali ipak ne prekuhana. Za najbolje rezultate, redovno provjeravajte tjesteninu kako biste bili sigurni da je kuhana tačno po vašem ukusu.

 

Ne bacajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina

Voda od kuhanja tjestenine je ključ ukusnog sosa, pa je dobro ostaviti bar šolju, dvije prilikom cjeđenja tjestenine. Kada se voda za tjesteninu zamuti, to znači da tjestenina ispušta škrob u vodu. Škrobna voda će se pomješati sa masnoćom, poput putera ili maslinovog ulja i dobit ćete sos svilenkaste, guste teksture.

 

Ispiranje tjestenine

Ispiranje tjestenine će ukloniti škrobni film koji pomaže da se sos drži za nju. Ako tjesteninu servirate toplu, nikada je ne bi trebalo ispirati nakon ocjeđivanja. Uz to, ako planirate da servirate tjesteninu hladnu ili na sobnoj temperaturi (kao u salati od tjestenine), samo naprijed i isperite je tako da se ne zgrudva dok stoji.

 

Nije svaki oblik tjestenine za svaki sos

Kombinacija oblika i sosa može odigrati veliku ulogu u tome kako će ispasti cjelokupno jelo. Na primjer, možda biste željeli tjesteninu sa izbočenim, cjevastim oblikom, kao što je rigatoni, da biste uhvatili sve do posljednjeg djelića izdašnog ragua. Alternativno, možda ćete željeti duge, ravne rezance, poput linguine, za lagani, svijetli sos od morskih plodova. Slobodno pratite tradicionalne parove oblika i sosa, ili eksperimentišite sa sopstvenim kombinacijama.

Pročitajte još