Oprah Winfrey otvorila dušu: Zbog debljine su me ismijavali 25 godina

Piše: L. K. P.

Oprah Winfrey će u januaru proslaviti 70. rođendan, njezino bogatstvo procjenjuje se na 2,8 milijardi dolara, a u posljednje vrijeme izgleda bolje nego ikad. Nikad nije skrivala svoju borbu s kilogramima, a sada je progovorila koliko su je boljeli zli komentari, ali i šta joj je pomoglo da smrša.

U velikom intervjuu za magazin People, Oprah Winfrey osvrnula se na to kako su je godinama javno kritizirali zbog viška kilograma, ispričala je kako joj je bilo najgore kad se na televiziji emitirao njen nezaboravni talk show „Oprah Winfrey Show”.

– Ismijavanje moje težine trajalo je 25 godina i već je poprimilo oblik javnog sporta. Sa stvarima koje su se pričale o meni i šalama koje su se zbijale na moj račun danas se ne biste mogli samo tako izvući, objasnila je Winfrey koja je veliki dio života posvetila pomaganju drugima, pogotovo ženama i manjinskim skupinama.

Kao posebno bolno iskustvo istakla je trenutak s početka karijere, kada se “našla na tapeti” modnog kritičara Mr.Blackwella i završila na naslovnici magazina koji je već u naslovu pogrdno ismijavao njenu težinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)

– Nisam bila ljuta. Jednostavno sam prihvatila to kao istinu i vlastitu krivicu. Osjećala sam tugu i stid, ali u tom trenutku ljutnja mi nije bila ni na kraju pameti, objasnila je.

Prekretnica u njenom razmišljanju dogodila se tokom snimanja panela „The State of Weight”, u kojem su učestvovali stručnjaci za mršavljenje i liječnici. Tada se desio „aha moment”, trenutak u kojem je shvatila da je dugi niz godina neopravdano krivila sebe za prekomjernu težinu, dok je zapravo imala predispozicije koje snaga volje ne može kontrolirati.

Nakon ovog razgovora uspjela se osloboditi srama i posavjetovati se s liječnikom. On joj je prepisao lijek koji joj je pomogao u borbi s kilogramima, a zvijezda ga koristi i dan danas. Iako nije htjela otkriti o kojem se preparatu točno radi, Oprah izgleda zaista sjajno.

Zvijezda je podijelila i da je osim spomenutog preparata pronašla i program koji joj je pomogao da promijeni cijeli životni stil. U programu “Weight Watchers” naglasak je bio na omjerima u ishrani, a u 15 mjeseci uspjela skinuti više od 20 kilograma.

Pročitajte još