Praznično uređenje doma za “Azru” donosi blogerica Lamija Trešnjo Muharemi: Mini vodič do savršene dekoracije

Piše: I. H.

Novogodišnji praznici samo što nisu stigli, a praznična atmosfera se uveliko osjeća u zraku. Ulice su već ukrašene, a ponegdje i domovi, a ako još niste u svom domu okitili jelku, mi smo se potrudili donijeti vam par savjeta.

Blogerica Lamija Trešnjo Muharemi, na Instagramu poznatija kao cherryontop_lt, samo za čitatelje “Azre” podijelila je nekoliko savjeta za magični praznični ugođaj.

 

1. Tema

Lamija ističe da svake godine u decembru sebi izabere neku prazničnu temu, a onda je primjenjuje kroz dekoraciju:

-Uvijek se odlučim za nešto toplo i ušuškano, pa tako i ovaj decembar.  Definitivno jedan od dražih savjeta kojeg se držim je da se kroz cijeli dom proteže i vidi ta odabrana tema.

Da li ste ove godine za tradicionalno-klasičnu jelku s crvenim i zlatnim tonovima, ili ste za neku zimsku bajku s modernim elementima ili ipak za nešto totalno drugačije. Izbor je, naravno, na vama, za koju god temu se odlučite, bitno je da je imate i da je se pridržavate.

 

2. Razgranavanje

Prilikom postavljanja jelke najvažnije je obratiti pažnju na sljedeći korak, a to je razgranavanje. Ako posjedujete veliku, gustu jelku, preporučujem i korištenje rukavica dok radite taj, mogu slobodno reći, ne tako drag posao.

 

3. Kićenje

Uredno razgranata jelka sa pripremljenim lampicama i već ste na pola puta.

Lampice se postavljaju od dna ka gore. Ako nemate neki vrh za jelku koji svijetli, možete ostaviti viška lampica na vrhu i omotati ih oko njega.

 

Nakon lampica prelazimo na najzabavniji dio, a to je kićenje ukrasima. Vrlo je bitno da veće kugle idu na donji dio jelke, a one manje na gornji. Također, odaberite različite oblike ukrasa. Kugle raznih veličina neka budu bazne i njih neka bude najviše. Zatim se poigrajte sa zvijezdama, pahuljama, jelenima i raznim drugim elementima. Naravno, ako volite, možete dodati trakice, mašnice, razno perje koje je trenutno moderno i tako dalje.

 

 

4. Ukrašavanje

Da biste izbjegli monotoniju klasične jelke, a istovremeno napravili poseban ugođaj, napravite i par promjena u dekoraciji.

– Sa samo malim detaljem na nekom stoliću, ormariću, ogledalu, možete toliko toga da postignete, nego kada je dekoracija usmjerena samo na jelku.

 

5. Pokloni

Kad je riječ o dekoraciji ispod jelke, ja se uvijek odlučim za lažne poklone. Uzmite bilo koju staru kutiju, najbolje bi bilo da su različitih dimenzija i umotajte ih kao što biste umotali pravi poklon. Odaberite neki ukrasni papir koji se slaže uz vašu ovogodišnju temu i poigrajte se. – savjetuje Lamija.

 

 

6. Odložite nepotrebne dekoracije

Da bi novogodišnji dekor dodatno istakli, Lamija savjetuje da privremeno sklonimo ostale, ne baš zimske dekoracije. Na taj način praznični dekor doći će do još većeg izražaja i biće mnogo skladnije i ljepše. Također, ako imate biblioteku, dobar trik je i da knjige okrenete obrnuto. Na taj način će se postići jednostavnost i sve vaše praznične dekoracije će doći do izražaja.

 

 

– Ovo je samo nekoliko ideja i savjeta koje ja praktikujem i za koje se nadam da će se dopasti vama, a vi svakako uživajte u onome što vama paše, igrajte se i nemojte dopustiti da vam trendovi društvenih mreža nametnu pritisak – ističe za kraj ova blogerica.

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još