Sjećate li se žene s golubovima iz kultnog filma “Sam u kući”: Ovo je njena tužna životna priča

Piše: I. H.

Irska glumica Brenda Fricker najpoznatija je po ulozi  koju je ostvarila u drugom nastavku filma “Sam u kući”, gdje su je gledatelji upoznali kao ženu s golubovima u njujorškom parku.

Njezina tužna sudbina u filmu dirnula je sve, no ono što je još tužnije je to što njezina priča iz stvarnog života nije puno drugačija.

Glumica je prije više od godinu dana počela pisati memoare, a u razgovoru za Sunday Independent ispričala je kako je prolazila kroz period teške depresije. Otkrila je kako je majka fizički zlostavljala te opisala kako je najčešće udarala šakom u lice. Dodala je i da je njihov odnos bio pun uspona i padova, a u jednom se trenutku počela i samopovređivati.

Jednom prilikom je istakla kako najviše uživa u samoći i da joj dan prolazi tako što isključi svoj mobitel, spusti rolete na prozorima i leži kraj svoga psa.

“Lagala bih kada bih rekla da ću imati lijep i sretan Božić jer sam jedna od onih ljudi koji su stari i žive sami te ovaj period može biti jako mračan i tužan. Isključim telefon i spustim rolete. Unaprijed snimim neke dobre programe i imam psa te tako prođem kroz to doba”, rekla je tada Brenda.

 

U filmu “Sam u kući” utjelovila je kultni lik žene s golubovima, a osvojila je i Oscara, za koji je priznala da ga je bacila na dno bazena.

78-godišnja Brenda, Oscara je osvojila za najbolju sporednu ulogu u filmu “Moje lijevo stopalo”, a da joj ta nagrada nije puno značila, pokazala je kad je nagradu bacila na dno bazena u Connemari 1989. godine. A zašto je to učinila, veže se uz njezinog pokojnog supruga.

 

Brenda iza sebe ima brak s Barryjem Daviesom, koji je potrajao od 1979. do 1988. godine, a on je preminuo dvije godine nakon njihovog razvoda, što je glumicu veoma potreslo. Dodatno je shrvalo to što nije bila na sahrani jer je tada snimala seriju “Kristove nevjeste” u Australiji i ugovor joj nije dopuštao da se vrati kući.

“Postala sam histerična i spakovala sam kofere kada sam primila poziv da je umro. Nisu me htjeli pustiti kući jer sam mu bila bivša supruga. Ne znam gdje je zakopan i ne želim znati”, ispričala je u jednom intervjuu 2015. godine.

Dodala je da to ne želi saznati jer joj se srce slomilo u komadiće te je otkrila da su se razveli zbog njegovog alkoholizma.

 

“Bili smo ludo zaljubljeni uprkos svemu. Uvijek je bio predivan i zanimljiv muškarac. No postao je alkoholičar i nisam mogla s time živjeti. Ni razvod ga nije uplašio, a nakon njega smo se nastavili viđati jer smo bili zaljubljeni”, otkrila je Brenda.

Barry je preminuo nakon pada niz stepenice, a glumica je naglasila da je on zaslužan što je prihvatila ulogu u filmu “Moje lijevo stopalo” i dobila Oscara.

“Bacila sam scenarij na hrpu, a on ga je uzeo i rekao da moram snimiti taj film jer će mi promijeniti život”, ispričala je Brenda i dala do znanja zašto se svog zlatnog kipa riješila.

 

  1. godine se povukla iz javnosti, a 2021. dobila je ulogu u drami “Holding”, adaptiranoj prema istoimenom romanu Grahama Nortona.

Pročitajte još