Kako životna razdoblja utječu na kožu: Od puberteta do menopauze

Piše: L. K. P.

 

Život ostavlja tragove na našim licima i ono se mijenja tokom godina. No sitne bore i nesavršenosti treba shvatiti kao simbol svega onoga što si prošla u životu i zapravo možeš biti ponosna jer tvoja tijelo funkcionira i mijenja se. Dakako, na ten utječe menstrualni ciklus, odnosno hormonske fluktuacije, a njega kože definitivno ne bi trebala biti ista sa 16 i 50 godina. Svaka dob nosi svoje i prema tome bi trebala kreirati njegu.

Posebnu njegu zahtijeva suha koža sklona ljuštenju. Uvijek je ključna hidratizacija, a trebala bi se kloniti i unosa previše kofeina, alkohola ili duhana jer bi to moglo ubrzati starenje. Osim izbjegavanja štetnih utjecaja dobro je znati kako se koža mijenja tijekom života. U nastavku donosimo informacije kakvu njegu zahtijeva koža u svakom životnom razdoblju.

Pubertet

Pod utjecajem testosterona, progesterona i estrogena u ovom se razdoblju pojačano pojavljuju akne na licu, ali i prištići na prsima. Prije posezanja za skupim preparatima, posegni za jednostavnom rutinom.

Dermatolog Sam Bunting za Vogue savjetuje upotrebu sredstva za čišćenje lica koji ne isušuje kožu, hidratantnu kremu i u ljetnim mjesecima, kremu za sunčanje. Važno je redovno umivati lice, izbjegavati vruću vodu, ali i tešku šminku. Naravno, primijetiš li da nema pomaka, trebala bi se obratiti dermatologu.

 

Trudnoća

Izbijanje prištića kod većine se stiša nakon puberteta, tamo negdje krajem srednje škole, no mnoge mlade žene i poslije se bore s prištićima na bradi tik prije menstruacije koji su povezani s hormonima. Naravno, na čistoću lica utječe i to držimo li ga čistim, mijenjamo li redovito jastučnice, ali i kako se hranimo. Trudnoća je posebno prevrtljivo razdoblje zbog utjecaja progesterona. Neke žene mogle bi biti sretne zbog trudničkog sjaja, dok bi se druge mogle suočiti s prištićima i aknama te pojačanom pigmentacijom. Prištići se javljaju uslijed povećane proizvodnje sebuma koja uzrokuje začepljivanje pora. Zato savjetujemo da je dvaput dnevno čistiš blagim sapunom, a u slučaju suhe kože koristi blaga sredstva za čišćenje lica ili tonike. Sve će se smiriti nakon poroda.

 

Nakon poroda

Iako ćeš se vjerojatno očistiti od prištića, u razdoblju nakon poroda mogla bi te snaći suhoća kože. Također kod nekih se javljaju problemi s kožom poput ekcema i to zbog hormonalnih promjena, ali i imunološkog sustava. Čistom tenu ne pogoduje ni manjak sna, brzinski obroci i iscrpljenost koja je realnost za mnoge novopečene majke. Ipak, trebala bi izdvojiti vrijeme za jednostavnu i efikasnu njegu: potraži umirujuće i hidratantne sastojke ceramidi i niacinamid. Umivanje je obavezno kao i izbjegavanje agresivnih preparata.

 

Perimenopauza

U perimenopauzi tvoje se tijelo priprema za tvoju zadnju menstruaciju (menopauza). Pad estrogena ima značajan utjecaj na ten, ali i ostatak kože. Koža može postati suha, a mogao bi se pojaviti i svrbež. Ni akne nisu neuobičajeno što može biti izazovno jer istovremeno primjećujemo više bora i starenje kože. To je sve prirodan proces, no važna je adekvatna njega: koristi nježna sredstva, izbjegavaj agresivne sapune i vruću vodu. Preporučuju se preparati s vitaminom C, ali i hidratantne kreme bogate ceramidima, kolesterolom i masnim kiselinama kako bi poboljšala barijeru kože. Pomoći može i SPF krema jer može minimizirati daljnju razgradnju kolagena.

Pročitajte još