Zavirite u kultnu kuću iz filma “Sam u kući”

Piše: L. K. P.

Film “Sam u kući” postao je neizostavni pred novogodišnje praznike u domovima širom svijeta.  Zavirite u kuću u kojoj je prije 33 godine snimljen hit s Macaulayjem Culkinom u glavnoj ulozi.

Kuća je korištena zbog cigle kojom je obložena s vanjske strane, a oduševila je i zbog georgijanskog stila. Sve vanjske scene snimljene su oko kuće, dok su za snimanje interijera ipak morali koristiti i napravljen set unutar sportske dvorane u napuštenoj školi. Ipak, od interijera korišten je i dnevni boravak te veliko stubište u predsoblju u kojem je snimljena i kultna scena u kojoj se Kevin na sankama spusti stepenicama i izjuri kroz ulazna vrata.

Kuća ima 10 spavaćih soba i šest kupaonica, a kako zaista izgleda, kada se u njoj ne snima holivudski film, fanovi su mogli vidjeti 2011. godine kada je porodica Abendshien odlučila prodati za 2,4 miliona dolara, odnosno 800 hiljada više nego što su je oni platili 1998. godine. Te godine agentica za nekretnine Marissa Hopkins objavila je i YouTube video u kojem je pokazala kako kuća izgleda kada se u njoj ne snima. Tada je kuća ipak prodata za 1,6 miliona dolara, mnogo ispod prvotno tražene cijene, ali danas se njena vrijednost procjenjuje na 2,3 miliona.

Kuću, iako je u privatnom vlasništvu, i dalje posjećuju fanovi. Ipak, prije dvije godine najveći fanovi su imali priliku provesti dan u kući McCallisterovih i to kroz ponudu Airbnba što je razveselilo mnoge. Za tu priliku kuća je bila i uređena kao u vrijeme snimanja hit filma.

Pročitajte još