Ovi trenuci su obilježili svjetsku modnu scenu

Piše: I. H.

Godina 2023. Bila je jako uzbudljiva kada je riječ o svjetskoj modnoj sceni. Donijela je velike promjene, neke primjetne svima, a neke malo manje, no sve su jako bitne i značajnije nego što se misli. Prvi “breaking” trenutak bio je u februaru, Super Bowl u Arizoni, gdje je Rihanna spektakularno objavila vijest o drugoj trudnoći.

 

Rihanna je muzička zvijezda sa ogromnim modnim utjecajem i pravi je revolucionar na polju mode. Nastupajući u polufinalu ovogodišnjeg Super Bowla u Arizoni trijumfalno se vratila na scenu najavivši sljedeću pauzu, zbog drugog porođaja.

Veliku vijest saopštila je u Loewe kombinezonu, sa metalnim dijelom na grudima, Alaia jaknom i Margiela x Salomon patikama.

Nastupi na Super Bowlu se ionako pamte, a pjevačica je ovaj podigla na još veći nivo.

 

 

Kontraverzna Met Gala

 

Ovogodišnja Met Gala posvećena je radu kultnog dizajnera Karla Lagerfelda, cijenjenog, ali i kontraverznog zbog brojnih spornih izjava koje su se, između ostalog, ticale izgleda žena.

 

Na Twitter nalogu High fashion bilo je saopšteno da neće prenositi Met Galu 2023:

 

“Kako se približava prvi ponedeljak u maju, naš Twitter Met Gala tim želi da najavi da nećemo slaviti ovogodišnji događaj jer naše vrijednosti nisu u skladu sa odabirom Karla Lagerfelda kao teme. Nadamo se da ćemo uskoro ponovo slaviti sa našom zajednicom”.

 

Sporni su bili rasistički komentari Lagerfelda, kao i komentari prepuni mizoginije i uvredljive opaske o ženskom izgledu.

 

“Mnogi od nas zapravo su dio zajednica koje je Karl Lagerfeld ciljao u svom govoru mržnje. I mnogi ljudi koji učestvuju u našem događaju. također su dio tih zajednica. Nije da ne priznajemo njegovu ostavštinu i ne poričemo je, ali dio njegove ostavštine su štetne stvari koje je rekao i mi zapravo ne želimo da učestvujemo u slavljenju toga”, rekla je koordinatorica spomenutog Twitter naloga za “TIME”.

Diskurs Met Gale bio je u znaku dizajna Karla Lagerfelda, ali i njegove mačke Choupette koje, doduše, nije bilo na crvenom tepihu, ali su Doja Cat, Lil Nas X i Jared Leto bili obučeni u njenu čast – najdirektniji je bio Leto pojavivši se u kostimu mačke.

 

Tihi luksuz, najglasniji prestiž

Cilj je obući se skupo, a da to na prvi izgled ne izgleda tako, odnosno, da etikete brendova nisu u prvom planu. Ovaj trend je zaživio početkom 2023. Sve je pokrenula posljednja sezona “Succession” i moćno oblačenje Shiv Roy, minimalistička odjeća, fini krojevi i nepristojno skupi modni dodaci.

Trend tihog luksuza promovirala je i glumica Gwyneth Paltrow tokom suđenja zbog tužbe koju je Terry Sanders pokrenuo protiv nje.

 

Barbie trend

Najdirektnija manifestcija stila Barbie je roza odjeća kako na pisti, gala događajima, tako i u street style-u. Film Grete Gerwig “Barbie” pokrenuo je trend Barbiecore čiji je najveća promoterka bila glavna glumica Margot Robbie, koja je oživjela razna modna izdanja kultne lutke.

Veliki broj zvijezda nije odolio Barbie izazovu, a barbimanija i dalje tinja i čini se da će se prenijeti i na 2024.

 

Beyonce i Renaissance turneja

Bila je to proslava disko i klupske kulture, stajlinga u znaku srebrne, odnosno, metalik boje sa brojnim šljaštećim detaljima. Poseban detalj bio je kaubojski šešir, u znak poštovanja prema njenim teksaškim korijenima.

Odlazak velikih imena iz svjetskih modnih kuća, propuštena prilika za veću raznovrsnost

Ove godine je više kreativnih direktora napustilo istaknute modne kuće: Gabriela Hearst iz Chloé, Sara Barton iz Alexander McQueen, Jeremy Scott iz Moschino i Tom Ford iz svog istoimenog brenda.

Ovaj preokret u industriji pokrenuo je pitanje ko bi mogao da bude nova generacija vodećih dizajnera. Posljednjih godina dosta se pričalo o potrebi za većom raznolikošću u svijetu mode na svim poljima, ali se ta šansa propustila, i dalje dominiraju muškarci, i dalje su najzastupljeniji kreatori bijelci.

 

Povratak supermodela

Doduše, nikada nisu ni otišli, ali ih je serija Apple TV+ series “The Super Models” ponovo učinila temom dana. Cindy Crafword, Linda Evangelista, Naomi Campbell i Christy Turlington napravile su osvrt na svoje legendarne karijere, pozirale su za više naslovnih strana, a zajedničkim nastupom na Versace reviji (za proljeće 2024.) ponovo su ispisale historiju.

Pročitajte još