Novi film o majstoru parfema

Piše: I. H.

Kada se govori o modernim parfemima neophodno je spomenuti ime Francis Kurkdjian. Od oktobra 2021., Kurkdjian je direktor za kreaciju parfema u Dioru, a iza sebe ima dugu i sjajnu karijeru u kreiranju mirisa za nekoliko kuća, uključujući i svoju istoimenu maison. Njegov je “nos” odgovoran za sve, od Jean-Paul Gaultier Le Male iz 1995. godine, do novijeg i široko omiljenog Baccarat Rouge 540. I kad se malo razmisli, teško je ne naići na jedan od njegovih desetina mirisa šetajući kroz svjetske prijestolnice stila.

 

Vodeći se ovim činjenicama, dokumentarista Matthieu Menu smatrao je da je Kurkdjian dostojan sopstvenog filma. Početkom ovog mjeseca premijerno je prikazan jednosatni specijal pod nazivom Inside the Dream, koji prati stvaranje najnovijeg mirisa Dior brenda, L’Or de J’adore, na Amazon Prime. To je bio Kurkdjianov prvi projekat nakon što je preuzeo novu ulogu, pa su ulozi bili posebno visoki.

 

“Prvi veliki izazov za mene je re-inventiranje J’Adore,” kaže on u filmu. “Rekao sam sebi da ne smijem dozvoliti neuspijeh.”

Za Menua, rad na jednosatnom filmu, koji možete pogledati na Amazon Prime sajtu, ispostavio se kao podjednako važan zadatak, i prilika za učenje.

“Kao i većina ljudi, nisam znao kako se pravi parfem, niti koje su kreativne faze – početak, proces i konačni rezultat,” rekao je Menu u izjavi.

“Drugim riječima, to je bila potpuna misterija koja je čekala da bude otkrivena, uz uzbudljiv izazov za režisera, da oživi miris, koji je po definiciji nevidljiv, u slikama.”

Rezultat je putovanje oko svijeta koje prati Kurkdjiana kako miris oživljava. U njemu ćete videti kako se sastaje sa dobitnicom Oskara, Charlize Theron, koja je dugo bila lice parfema i njegovih različitih iteracija u Los Anđelesu, do posjete domu Christiana Diora u Grassu i poljima jasmina u Indiji kako bi lično osjetio sirovine potrebne za parfem. Usput ćete čuti i druge kreativce koji su učestvovali u stvaranju novog mirisa, uključujući Maria Gracia Chiuri, šefa Dior visoke mode i ready-to-wear kolekcija i Calice Becker, nos koji je kreirao originalni J’adore miris 1999. godine.

Možda najuzbudljiviji dio ovog dokumentarca je to što možete doživjeti njegove rezultate – i nešto od uzbuđenja koje Kurkdjian sam osjeća tokom procesa stvaranja – u stvarnom životu. L’Or de J’adore je sada dostupan, i u svakoj flašici – koja bi bila sjajan praznični poklon za ženu u vašem životu – je dio emocija koje je Menu uspio vječno sačuvati na filmu.

 

“Snimanje njegovog čistog, senzornog radovanja u Indiji, kada je otkrio polja jasmina sambac, bilo je zaista dragocjeno iskustvo,” kaže Menu. “To je nevjerovatan trenutak u filmu, kada je gledalac s njim, osjećajući njegovu sreću i iznenađenje mirišući nijanse cvijeta.”

Pročitajte još