Bijela boja je kraljica ove zime

Piše: I. H.

U danima kad je sve mokro od kiše, a asfalt prljav od ugaženog lišća ideja da se izađe iz kuće od glave do pete u bijelom mogla bi izazvati nevjericu i podsmijeh. Naravno da bijele cipele ili kaput nećete odabrati ako idete na posao javnim prijevozom, ali ako putujete taksijem ili automobilom, možete se opustiti u bijeloj odjeći koja mora biti besprijekorne čistoće.

Odjevne kombinacije savršene bjeline imaju u sebi i dozu duhovnog, i anđeoskog, i aristokratskog – a zbog tih asocijacija i upadljivosti te akromatske boje, u skroz bijeloj odjevnoj kombinaciji ne možete proći neprimjetno.

 

U bijelo su obučeni i poznati Britanci na naslovnici decembarskog izdanja britanskog Voguea posvećenog tradiciji i revoluciji: manekenka Kate Moss s kćerkom Lilom Grace te glumica Tilda Swinton i muzičar Stormzy, koji izgledaju elegantno i samouvjereno na fotografijama u bijelom odijelu i puloveru na bijeloj podlozi.

Za razliku od minimalističkih krojeva u hladnom tonu, optički bijele koji su prošlih sezona bili u trendu, u kolekcijama za ovu jesen i zimu forme su omekšane drapiranjem i mekim materijalima kao što je pletivo, a tonovi su se utoplili prema nijansama slonovače i ljuske jajeta – ti elementi daju utisak raskoša koji podsjeća na pahuljaste oblake sa slika majstora rokokoa. Kao i ukrasi od iskričavog kristalapa se takav stajling koristi u novogodišnjim praznicima, ali i after-ski partyjima.

Pritom su haljina od bijelog pletiva ili satena, te bijelo odijelo klasici ženske odjeće koji se uvijek mogu iskoristiti u svečanim prilikama, bez obzira na trendove.

Pročitajte još