Kako zaštititi usne od pucanja?

Piše: L. K. P.

U zimskim se danima često susrećemo s beauty problemom zvanim suhe, ispucale usne. Nekoliko je uzroka koji iza njih stoji, a među njima su i naše loše navike koje pogoršavaju njihovo stanje. Kad temperature padnu, potrebno je odbaciti sve svakodnevne loše navike i pokušati ‘spasiti’ ispucale i suhe usne, kao i poduzeti ‘mjere opreza’ kako biste spriječili njihovo još jače isušivanje.

Jedna od glavnih razlika između kože na našim usnama i na ostatku tijela je ta što je ona na usnama mnogo tanja – obično se sastoji od 3 do 5 slojeva, u usporedbi s čak 16 slojeva na licu, pojasnili su dermatolozi i dodali kako usnama nedostaje i gornji sloj epiderme koji ima zaštitnu funkciju, sprječava dehidraciju i važan je za borbu protiv UV zračenja.

Još jedna ključna razlike krije se u tome što usne nemaju ista prirodna ulja koja ih održavaju mekima i glatkima, kao što ima ostatak kože. Niske temperature, suhi zrak u grijanim prostorima i konstantno lizanje kako bismo navlažili usne mogu pridonijeti njihovom isušivanju. Uz uklanjanje nekih od najčešćih uzroka suhih usana, važno je uložiti i u kvalitetan balzam za usne, onaj prepun hranjivih, reparativnih i zaštitnih sastojaka.

U nastavku donosimo još nekoliko razloga koji mogu utjecati na isušivanje usana:

  1. Nedostatak vitamina

Vitamin B2 neophodan je za rad stanica, pa tako i za zdrave usne. Uz suhoću usana povezuje se i nedostatak cinka te željeza.

  1. Lizanje usana

Iako se na prvu čini kontraintuitivnim, lizanje usana zapravo može samo pogoršati stvari. Naime, kada vlaga ispari s površine usana, one postaju dodatnu isušene. Dakle, kada se uhvatite kako ližete usne, najbolje je odmah prestati!

  1. Balzam za usne s mirisima

Ako koristite balzam, a usne su i dalje suhe, provjerite sastojke balzama. Neki sadrže mirise na koje su usne osjetljive i mogu uzrokovati njihovo isušivanje. Imate li osjetljive usne, izbjegavajte proizvode s jakim okusima ili mirisima jer to ponekad može dodatno pogoršati stanje usana. Može se dogoditi i da ste alergični na proizvode za usne koje koristite, možda na shea maslac, pčelinji vosak ili ricinusovo ulje. Uzrok pretjerane suhoće usana, pojašnjavaju dermatolozi, može biti i korištenje pilinga, sapuna i pjenastih sredstava za čišćenje pa je važno voditi računa o proizvodima koje koristite.

 

  1. Dehidracija

Ako ne unosite dovoljno tekućine u organizam, to se može vidjeti i na usnama, kao i općenito na koži. Suhe usne mogu značiti da trebate povećati unos vode jer su isušene zbog manjka minerala.

 

  1. Zdravstveno stanje

Ako se stanje usana ne popravlja nakon redovitog unosa dovoljno tekućine i dobrog hidratantnog balzama za usne, možda je vrijeme za posjet liječniku ili dermatologu kako bi utvrdio o kakvom se problemu radi, je li riječ možda o infekciji ili ekcemu.

Pročitajte još